Hlavní obsah

Nesmělé děti mají před sebou dráhu politiků

Novinky, Korzo/Plus

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ESSEX

Děti, které si nedokáží najít kamarády mezi vrstevníky, končí v dospělosti častěji než zbytek komunikativnější populace v politických nebo církevních organizacích. K tomuto závěru dospěli na základě dlouhodobé studie vědci z Institutu pro sociální a hospodářský výzkum při univerzitě v Essexu.

Foto: Milan Haluška
Článek

Zkoumání podrobili 16 tisíc lidí, kteří se narodili v dubnu 1970. Když jim bylo 5, 10, 16, 26 a 30 let podrobně odpovídali na otázky, které se týkaly zejména jejich schopnosti navazovat přátelství a možnými pocity osamělosti.

Vědci konfrontovali osobní zpovědi dotazovaných s výpověďmi jejich učitelů, kteří hodnotili postavení a popularitu jedinců zapojených do výzkumné práce v dětském kolektivu.

Nesmělí přijdou k hotovému

Pozdější úspěch nesmělých v přísně organizované politické nebo společenské struktuře odborníci vysvětlují tím, že vlastně už přicházejí k hotovému a danému. Své partajní kolegy si totiž nemusejí vybírat, nehrozí jim odmítání, s nímž se dosud běžně setkávali, a snáze navazují kontakty. Dočkávají se i uznání, o které předtím marně usilovali.

Navíc jsou takto orientovaní jedinci ochotni bez námitek akceptovat příslušnou hierarchii, což jim v konečném efektu umožňuje dosahovat v ní vyšších stupínků.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám