Hlavní obsah

Nejmenšímu miminku na světě se daří dobře

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

CHICAGO

Holčička, která byla při porodu lehčí než plechovka s limonádou nebo třeba mobilní telefon, bude moci brzy opustit nemocnici. Na svět přišla v Chicagu před třemi měsíci císařským řezem, od té doby byla v péči lékařů. Podle odborníků je dítětem, které se narodilo s nejnižší porodní váhou na světě.

Foto: archív Supraphonu

Z DVD Anety Langerové

Článek

Malá Rumaisa, jejíž rodiče jsou původem z Indie, se narodila se 19. záři čtrnáct týdnů před termínem. Tehdy měřila 24,76 centimetru, což je asi polovina běžné míry novorozenců. Vážila 243,8 gramu, což je o 36,85 méně než dosavadní rekord, který drželo miminko narozené v roce 1989.

Dnes Rumaisa váží 1,19 kilogramu a lékaři předpovídají, že bude moci vést zcela normální život. Její dvojče, sestra Hiba při narození vážila 567 gramů, nyní má 2,25 kilo. Na rozdíl od Rumaisy bude doma již na Vánoce.

Normální vývoj dítěte

Tříměsíčnímu dítěti se nyní daří dobře, proto bude propuštěno z porodnice první týden v lednu. Holčička byla jen podrobena drobnému chirurgickému zákroku laserem, neboť trpěla oční vadou, která je však u předčasně narozených dětí poměrně častá.

"Vše nasvědčuje tomu, že se vyvíjí normálně," uvedl lékař Jonathan Muraskas, který o holčičku pečoval.

Matkou je třiadvacetiletá Mahajabeen Shaiková, která se letos v lednu provdala za Mohammeda Abdula Rahmana. Kvůli jejím problémům s vysokým tlakem musela podstoupit císařský řez. Dvojčata byla počata přirozenou cestou. V indickém jazyce Rumaisa znamená "bílá jako mléko" a Hiba "dar od Boha".

Reklama

Související témata:

Související články

Mexičanka porodila šestikilové miminko

Pětatřicetiletá matka z Mexika přivedla minulý týden na svět potomka, který těsně po porodu vážil více než šest kilogramů. Podle lékařů připomíná velikostí...

Výběr článků

Načítám