Hlavní obsah

Nejčastější mýty nejen o sexu, kterým ženy stále věří

Novinky, bok

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Najít každý den na internetu nové rady, jak zhubnout, jak si udržet vztah, či odpovědi na další otázky týkající se sexu a vztahů, není nic složitého. Ačkoli některé z nich mohu být v reálném životě opravdu užitečné, mnohonásobně převyšuje počet těch, které se nezakládají na pravdě. Server Daily Mail představil nejčastější z nich.

Foto: Profimedia.cz

Bezproblémovou menstruaci zažije jen málokterá žena. Nadměrná bolestivost ale rozhodně není v pořádku. Ilustrační foto

Článek

Mýtus č. 1: Je normální, když sex bolí 

Mnoho žen i v dnešní moderní době věří, že je zcela normální, když je sex v některých ohledech bolestivý.

„Sex by vždy měl být bezbolestným potěšením. Bolestivý styk většinou značí nějaký skrytý problém,” vysvětluje australská endokrinoložka a odbornice na neplodnost Natasha Andreadisová.

„Příčinou může být často nedostatečná lubrikace či předehra, úzkost nebo nějaká nemoc,” doplnila.

Mýtus č. 2: Bolestivá menstruace je normální

V pořádku rovněž není, pokud žena prožívá pravidelně velmi bolestivou menstruaci. Podle doktorky Andreadisové to není radno podceňovat, naopak radí co nejdříve vyhledat odborníka, který zjistí pravou příčinu a pomůže ženě se zmírněním bolesti.

Mýtus č. 3: Pokud neotěhotním přirozeně, umělé oplodnění vždy pomůže

Založení vlastní rodiny je důležitým krokem v životě většiny žen. Ty, kterým se nepodaří otěhotnět přirozeně, často bezhlavě spoléhají na metodu umělého oplodnění v přesvědčení, že to vždy zabere. Tak to ale bohužel není.

Úspěšnost celého procesu podle Andreadisové mnohdy záleží na celé řadě faktorů, včetně věku ženy.

Mýtus č. 4: Cvičit každý den je v pořádku 

Na úvod je třeba říci, že pravidelné cvičení je rozhodně přínosné. Už ale neplatí, že je ideální cvičit každý den. Bez ohledu na fyzickou kondici, každý člověk potřebuje i čas na odpočinek a rekonvalescenci po prodělané námaze.

„Pokud budete cvičit denně, může se stát, že dojde k potlačení některých hormonů a neurotransmiterů, které mohou mít za následek následné potíže s ovulací,” popisuje Andreadisová.

Mýtus č. 5: Menopauza znamená velký nárůst váhy 

Menopauza je pro řadu žen doslova strašákem. Převážně i proto, že často věří, že je s ní automaticky spojen i velký přírůstek na váze. To ale nemusí být vždy pravda.

„Menopauza je u každé ženy jiná, tudíž rozhodně jednotně neplatí, že se musejí všechny bát nárůstu váhy. Pokud zaznamenají centimetry v pase či kila navíc, je vhodné zaměřit se na stravování a velikost porcí, stejně tak jako na zvýšení fyzické aktivity,” vysvětuje dietoložka a autorka řady knih o stravování Bonnie Taub-Dixová.

Mýtus č. 6: Chuť na sex s věkem klesá 

Navzdory všeobecně rozšířenému názoru nemusí být narůstající věk důvodem k nižší četnosti sexuálních hrátek.

Podle výzkumu z Cleveland Clinic v americkém Ohiu naopak u řady žen dochází po menopauze k většímu sexuálnímu uspokojení, a to nejen díky tomu, že si nemusí dělat starosti například s nechtěným otěhotněním, uvádí server Best Life Online.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám