Hlavní obsah

Nejčastější důvody proč lidé zbytečně odkládají rozvod

Novinky, Dana Sokolová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Manželství je krásná instituce, která dokáže kultivovat intimní vztahy mezi partnery. Ne vždy ale láska hory přenáší a trvá navěky. Z krásného vztahu se může snadno vyklubat velké trápení, které nikomu neprospívá, naopak na lidskou psychiku působí doslova destruktivně. Rozvod je pak nasnadě. Přesto mnozí lidé v nefunkčním manželství zůstávají.

Foto: Profimedia.cz

Rozvod je stále v naší společnosti vnímán jako velké zlo.

Článek

Rozvod je stále v naší společnosti vnímán jako velké zlo. Lidé jej v mnohých případech odsuzují a radí vztah zachránit za každou cenu. Jenže tato cena může být skutečně vysoká, zvlášť pokud se jedná o manželství, kde je na denním pořádku domácí násilí. Nemusí se samozřejmě jednat jen o fyzické násilí, mnohem častěji se jedná o psychický teror jednoho z partnerů.

Zvlášť pro ženy tak může být rozvod společenskou sebevraždou.  "Představa toho, že žena zůstane s dětmi sama a bude je vychovávat bez mužské přítomnosti, je u mnohých lidí nemyslitelná. V české společnosti stále platí to, že žena má vyšší společenský statut, pokud je vdaná než rozvedená. Pokud se tedy žena bude chtít rozvést, mnozí ji budou konejšit a přesvědčovat, aby si to ještě rozmyslela. Okolí bude jakoby přehlížet její utrpení v nefunkčním vztahu. V ten moment může být pro ostatní důležitější vydržet, pokořit se a nést důsledky svého špatného rozhodnutí," upozorňuje koučka Lenka Černá ze serveru Můj-vztah.cz a dodává:

"Každá žena by si měla položit otázku, zda jí samotné stojí za to, se znovu pokoušet dát vztah znovu dohromady. To, jak se poté rozhodne, je výhradně její věc. Maminky a kamarádky jí do toho nemají co mluvit. Ony s tím mužem přeci nežily."

Strach ze samoty

Jestli se něčeho skutečně lidé obávají, je to porozvodová samota. Začít žít nový život v osamění samozřejmě není jednoduché. Navíc čím je člověk starší, tím je pro něj těžší navazovat nové kontakty. Nicméně rozvodem skutečně život nekončí. Podle psychologů je tomu obvykle naopak. Lidé začínají mít  více času na sebe, na své koníčky a tím se jim obecně otevírají i nové možnosti.

"Každý člověk má nárok na lásku, náklonnost a štěstí. Nevytloukejte klín klínem jen kvůli strachu ze samoty. Zamyslete se nejprve nad tím, proč vaše manželství skončilo, a pokud nejste schopni vlastní analýzy, vyhledejte zkušeného kouče, který vám pomůže odhalit příčiny vašeho pádu a zároveň vám nastavit nový životní směr. Pomůže vám možná příběh o paní, která v 75 letech vystudovala medicínu a dnes provozuje lékařskou praxi. Život po rozvodu skutečně nekončí," radí Černá.

Rozvod rodinu rozhodně nezničí

Při rozhodování zda se rozvést či ne, hraje důležitou roli i pohled rodičů. Samozřejmě rozvod zasahuje do rodinného zázemí, zvlášť pokud manželé mají děti. Kromě dětí se ale mnohdy hůř s danou situací vyrovnávají rodiče manželů.

"Pokud žijete v nefunkčním vztahu, rozvod je pro děti to nejlepší, co můžete udělat. Díky tomu budou vyrůstat v prostředí, které není emočně vypjaté, čímž od vás dostanou lepší vybavení do života. Během dětství se nám totiž vytvářejí emoční rovnice, které jsou pro náš život velice důležité. Pokud čelíte odporu svých rodičů, nezapomeňte, že oni s vaším partnerem nežijí. Primární je vaše životní pohoda, nebuďte obětí a prožijte svůj život tak, jak si představujete vy, ne vaši rodiče," radí koučka.

Manželství na oko nic neřeší

Někteří lidé se rozhodnou situaci řešit tzv. otevřeným manželstvím. Každý si žije svým životem, má jiného partnera a domů chodí pouze přespat. Nemusí tak řešit nepříjemný rozvod a dělení majetku. Navíc nemusí ani nic vysvětlovat svému okolí. Danou skutečnost někdy nepostřehnou ani vlastní děti. Přestože se jedná o zdánlivě dobré řešení, koučka Lenka Černá před ním varuje:

"Myslíte, že když budete žít život jen napůl, zažijete pocity lásky, pohody a spokojenosti? A věříte tomu, že když budete celý život dávat dětem takové zázemí, vyrostou z nich jedinci schopni normálního života? Nevyměňte radost, lásku a pohodu za velký dům a souhlas ostatních. Dokud si jasně nevyřešíte své vztahy, budete jako loutka na nitce, která běhá sem a tam. Dokud neposlechnete svůj vnitřní hlas, budete se cítit pod psa a postupně vám vaše nespokojenost naruší celý život."

Ztráta důvěrníka

Rozvodem skutečně nic nekončí, dokonce ani vztah mezi ex-partnery. Pokud si spolu rozumí, mohou se jako přátelé setkávat i po rozvodu. Navíc nikde není napsáno, že se znovu nemohou stát partnery.

Život je krátký a člověk by neměl mrhat časem, pokud se to týká jeho vlastního štěstí a spokojenosti.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám