Hlavní obsah

Nejčastější důvody nevěry

Proč jsou si lidé nevěrní? Důvodů je mnoho, většinou mají ale jedno společné: nespokojenost, nuda a emocionální vyprahlost. Touží po něčem novém, po vzrušení a dlouhodobý věrný vztah jim takové možnosti nenabízí. Někteří odborníci ale tvrdí, že někteří lidé jsou nevěrní jen „náhodou”.

Foto: Profimedia.cz

Jednou z častých příčin nevěry bývá i sexuální nespokojenost.

Článek

Profesorka Pepper Schwartzová je jednou z těch, kdo nabízí vysvětlení opřená o studium lidské duše a chování člověka. Seznamky pro nevěrníky typu Ashley Madison či Illicit Encounters prý vznikají především kvůli nudě a chybějící emocionální podpoře v trvalém vztahu.

„Nuda je důvodem především u těch lidí, kteří nejsou spokojení se svým sexuálním životem ve vztahu. Jsou ve věrném vztahu už velmi dlouho a touží po vzrušení a něčem novém,“ vysvětluje profesorka Schwartzová z University of Washington.

Souhlasí s ní také psycholog Eric Anderson, který se stránkou Ashley Madison spolupracuje.

„Většina žen, které přicházejí na náš web, se nehodlá s manželem rozvést, jen touží po troše vzrušení,“ tvrdí Anderson v rozhovoru pro britský deník The Mail.

Nezáměrní nevěrníci

„Většina podvádějících nejsou záměrní nevěrníci, ale místo toho skončí v něčem téměř náhodou, nikoli podle plánu. Věda dokazuje, že se to vyvíjí takto – potkají se v zaměstnání, kde se potkávají znovu a znovu. Nejprve říkají jeden druhému, že se přitahují, ale že toho nikdy nevyužijí, protože jsou v manželství. Druhou chybou je, že si v manželství vytvořili emocionální zdi, zatímco v tomto vztahu se spolupracovníkem emocionální okna. A třetí chybou je, že začnou trávit spolu čas mimo zaměstnání, na obědě, na večeři, na pracovním výjezdu. Tam většinou začne i fyzická stránka jejich vztahu,“ tvrdí americká psycholožka doktorka Duana Welchová, autorka slavné knihy Love Factually (Láska faktická).

Být šťastný v manželství ale neznamená, že je člověk ochráněn před nevěrou. „Naopak. Existují studie, podle nichž podvádějící muži mají často velmi spokojené a šťastné manželství,“ dodává Welchová.

Naopak jsou to ženy, které neštěstí a emocionální odpoutání ve vztahu láká k nevěře. Platí totiž, že muži častěji (ale ne bez výjimky!) provozují nevěru kvůli fyzickým aspektům (nuda v sexu apod.), zatímco ženy (ale opět nikoli bez výjimek!) většinou kvůli nedostatku emocí ve vztahu (necítí se být milovány a obdivovány).

Říct, nebo neříct?

A zda se má o nevěře partnerovi říct? Na tom se odborníci také neshodnou. Jednoznačný recept neexistuje.

Jedni tvrdí, že pravý vztah musí obsahovat nejhlubší intimitu, aby mohl být nazýván vztahem a vydržel dlouho. Natolik intimní znamená také to, že si v něm partneři mají říct vše, pracovat na tom a problém překonat.

Nevěra pak může vztah prohloubit. Jenže když je vztah nedostatečně intimní a dvojice si nevěří a má mezi sebou emocionální stěny a ochrany, pak může přiznání jen prohloubit nedůvěru a dvojice se ještě více odcizí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám