Hlavní obsah

Nácvik sexuálních praktik s terapeutem se používá jen výjimečně

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nácvik sexuálních praktik s vyškoleným terapeutem se v sexuologii používal, v současnosti ale již tato metoda podle některých odborníků takřka vymizela. Vedly k tomu především etické aspekty. Přesto ji podle internetu nabízejí některá pracoviště v Izraeli, Spojených státech či Austrálii. V Česku se podle sexuologa Petra Weisse tato teorie nikdy nepoužívala.

Článek

V minulosti se jí léčily především poruchy erekce u mužů, tuto dysfunkci však v současnosti lze řešit léky. "Víme, že v Maďarsku už od sedmdesátých let někteří sexuologové používali bývalé gymnastky jako partnerky mužů s erektilními dysfunkcemi, velmi úspěšným způsobem," řekl Weiss. Vždy to ale bylo podle něj na základě smlouvy mezi pacientem a tréninkovou partnerkou.

Obdobu této metody nabídl jedné ze svých klientek pražský sexuolog Ondřej Trojan. Pacientka jeho návrh odmítla. Podruhé vyrazila do jeho ordinace se skrytou kamerou a záznam odvysílala v pondělí Česká televize. "Já támhle se položím a nechám vám svůj penis jaksi k dispozici. Budu vám říkat to, co cítím," říká sexuolog na nahrávce.

Nácviky sexuálních praktik nejsou ničím neznámým. Obvykle však lékař pouze radí partnerské dvojici, co mají dělat. Partneři si pak techniky zkoušejí v soukromí. Nácvik s terapeutem doporučují pouze někteří zahraniční odborníci, a to výhradně v situacích, kdy klient nemá vztah či jeho partner se nechce na léčbě podílet. Může to znovu oživit nefungující vztah, vysvětlil důvody k této léčbě sám Trojan.

Na tomto druhu léčby se podílí lékař, klient a vyškolený terapeutický partner, informují odborné studie. Žádného vyškoleného terapeuta však Trojan neměl, proto nabídl pacientce své služby osobně. "Přiznávám, že v České republice není tato metoda schválena a že můj postup tak nebyl nejšťastnější," uvedl. Případ řešil i výbor Sexuologické společnosti České lékařské společnosti Jana Evangelisty Purkyně.

Kontroverzní metoda je u nás nepřípustná

Výbor podle vědeckého sekretáře Weisse konstatoval, že v tomto případě Trojan nepostupoval v souladu se standardy léčby. "Dospěl k jednoznačnému závěru, že byly porušeny normy chování, a proto přijal nejtvrdší opatření vůči dotyčnému lékaři," řekl Weiss. Trojanovi bylo pozastaveno členství a dostal důtku s výstrahou. Jeho údajným pochybením se zabývá i Česká lékařská komora.

Léčba sexuálních dysfunkcí pomocí vyškolených terapeutů přišla na svět v šedesátých letech, svůj vrchol prožívala v následující dekádě. Podle odborníků byla jedním z produktů takzvané sexuální revoluce. V osmdesátých letech se od ní v souvislosti se strachem z nemoci AIDS pozvolna upouštělo.

Kontroverzní metodu označují někteří odborníci za určitou formu prostituce. "Neetická, neprofesionální, zastaralá a riskantní," popsal ji pro australský server The Age psycholog Bob Montgomery z univerzity v Canbeře. Lidé, kteří se jí zabývají, však mají i svou mezinárodní asociaci se sídlem v Los Angeles. Podle ní se jí ve Spojených státech zabývá několik stovek terapeutů.

Anketa

Souhlasíte, že chování sexuologa Trojana je nepřípustné?
Ano, jeho metody jsou šokující.
33,5 %
Těžko soudit, když neznáme diagnózu zmíněné paní.
55,9 %
Určitě, i v sexuologii jsou určité meze.
10,6 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 1952 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

V Londýně bude naučné centrum pro lepší sex

Obyvatelům a návštěvníkům Londýna se začátkem září otevře naučné středisko sexu, jehož cílem bude oddělit fakta od mýtů a každému umožnit být lepším milencem...

Za posedlost sexem můžou geny

Proč někdo musí souložit pětkrát denně a jinému to stačí jednou za měsíc? Podle izraelských odborníků za to mohou geny, nikoli nekontrolovatelné nutkání....

Výběr článků

Načítám