Hlavní obsah

Na každou negativní událost v životě je dobré pohlížet jako na příležitost

Novinky, Dana Sokolová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Když se stane neštěstí či dojde k těžké životní události, většina lidí upadá do stavu sebelítosti, bezmoci a hněvu na celý svět. Stávají se z nich doslova a do písmene mučedníci, kteří zamrznou na mrtvém bodě, místo toho, aby hledali cestu, jak z toho všeho ven.

Foto: Profimedia.cz

Většina našich zdravotních problémů je zakořeněna v naší psychice.

Článek

Utápět se dlouhodobě v tomto stavu není dobré. Proto psycholožka a psychoterapeutka Gloria Arensonová sestavila tři kroky, které  pomohou nabrat opětovný optimismus do života. Jejím životním mottem je: „Vše špatné je pro něco dobré,” a od toho odvozuje i své rady:

  • nic není správné nebo špatné
  • existuje jen to, co se stalo
  • a ponaučení z toho vyplývající

Většina našich zdravotních problémů je zakořeněna v psychice, přesněji v negativních emocích a pak v našem vnitřním perfekcionistovi, tedy v přehnané zodpovědnosti vůči všemu.

Proto si všichni musí uvědomit, že svět nestojí jen na jedné věci a nic v životě nemusí být naprosto dokonalé. A pokud se člověku dlouhodobě nedějí věci dle jeho očekávání, pak si nepomůže tím, že se bude litovat a stěžovat si, jak je k němu osud nespravedlivý. Mnohem lepší je přehodnotit všechny dosavadní přesvědčení, očekávání a utvořit si novou definici vlastního úspěchu.

Jak už kdysi řekl filosof Platón - začněte na každou nešťastnou událost v životě pohlížet jako na příležitost. Na něco, co vás naučí být silnějšími, rozumnějšími, ale i opravdovějšími.

Někdy je jednoduše důležité, aby se v životě stalo něco špatného, aby si lidé začali vážit života i svého bytí a nezabývali se neustále malichernostmi a věcmi, na kterých život skutečně nestojí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám