Hlavní obsah

Mužům se nejvíce líbí ženy, které mají stejné rysy jako oni

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Montpellier

Francouzští evoluční psychologové zkoumali závislost mezi podobností partnerů a vzájemnou přitažlivostí. A došli k překvapivým výsledkům. Mužům se skutečně nejvíce líbí ty ženy, které mají rysy podobné jejich vlastním. Dva životní partneři jsou si přitom podobní více než kteříkoli jiní dva náhodně vybraní jedinci.

Foto: Profimedia.cz

Dva životní partneři jsou si podobní více než kteříkoli jiní dva náhodně vybraní jedinci.

Článek

V první sérii experimentů měli muži hodnotit atraktivitu žen na fotografiích. Některé snímky byly přitom vytvořeny uměle spojením ženské tváře s jejich vlastní. Muži jako nejatraktivnější hodnotili ty tváře, které nejvíce připomínaly právě jejich vlastní.

V dalším pokusu pak vědci analyzovali obličejové rysy životních partnerů, kteří spolu měli aspoň jedno dítě. A vedle toho porovnali obličeje počítačem náhodně spárovaných mužů a žen. Životní partneři vykazovali mnohem vyšší shodu v obličejových rysech – víc se podobali jeden druhému – než dva náhodně vybraní jedinci. Takže byla zcela vyloučena náhoda.

„Myslím, že to nemá mnoho společného s narcisismem, je to spíše záležitost pocitu bezpečí a pohodlí s tím, co známe. Samozřejmě z dlouhodobého hlediska závisí přežití vztahu mnohem více na jiných věcech než na vzhledu, takže doufám, že ani muži, ani ženy nebudou teď odmítat vztah s někým, kdo jim je málo podobný,“ komentovala výsledky studie doktorka Jean Hannah Edelsteinová z Institutu evolučních věd v Montpellier.

Reklama

Související témata:

Související články

Jaký je ideální počet sexuálních partnerů

Z rozsáhlého průzkumu seznamky SeekingArrangement.com vyplynulo, že muži i ženy považují za ideální počet sexuálních partnerů číslo 10. Takový počet je totiž...

Výběr článků

Načítám