Hlavní obsah

Manželství se stává ekonomicky výhodnějším pro muže

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

New York

Neustále roste počet žen, které jsou profesně úspěšné a finančně nezávislé. Muži za nimi začínají pomalu a jistě zaostávat. Ze statistik dokonce vyplývá, že se každým rokem zvyšuje pravděpodobnost, že si muž vezme ženu úspěšnější, než je on sám a žena od něj převezme roli živitele.

Foto: Dana Klejnová, Novinky

Každým rokem roste pravděpodobnost, že se muži ožení se ženami, které mají vyšší vzdělání a vydělávají víc peněz než oni.

Článek

Podle studie výzkumného střediska Pew Center od sedmdesátých let vzrostl příjem svobodných žen v USA v porovnání s vdanými o 60 procent, zatímco příjem svobodných mužů vzrostl pouze o 16 procent. Pro muže je tedy typické, že se po svatbě žena stává důležitou živitelkou rodiny. Zatímco v roce 1970 měla pouze u čtyř procent domácností žena větší příjem než muž, v roce 2007 už tomu tak bylo u 22 procent.

Navíc statistiky dokazují, že každým rokem roste pravděpodobnost, že se muži ožení s ženami, které mají vyšší vzdělání a vydělávají víc peněz než oni. Manželství se tedy stává ekonomicky výhodnější právě pro muže.

"Už nějakou dobu víme, že muži potřebují manželství víc než ženy z hlediska určitého fyzického i duševního zázemí," říká Stephanie Coontzonová z univerzity Evergreen ve státě Washington. "Nyní to může být důležité i z hlediska materiálního."

Rozdíl ve vzdělání a v platu se prohloubil i kvůli ekonomické recesi, kdy v porovnání se ženami, přišli muži o práci přibližně ve třech případech ze čtyř.

Problémy s výběrem partnera

Podle profesorky Coontzové v první polovině dvacátého století ženy měly nezřídka vyšší vzdělání než jejich manželé a přesto často vydělávaly méně. "To se změnilo v padesátých a sedmdesátých letech poté, co vzdělání začalo přinášet i vyšší výdělky. Co se týče současné situace u mužských a ženských rolí v manželství, jde o obrat o 180 stupňů," uvedla Coontzová.

To potvrzují i statistiky v USA, které loni evidovaly sedm procent rodin s dětmi, v nichž byla žena jedinou živitelkou, zatímco v roce 2007 to bylo pět procent. Tento poměr vzrostl z devíti na 12 procent u obyvatel černé pleti, kde jsou rozdíly mezi pohlavími tradičně větší.

"Nejsem vdaná. Ráda bych se vdala a spousta mých přítelkyň také," říká Rajalla Prewittová, osmatřicetiletá afroamerická psychiatrička z New Jersey. Podle ní jsou to však především vzdělaní afroameričtí muži, kteří chtějí tradiční domácnost, kde živitelé jsou zásadně muži. Tudíž za ženu raději uvítají hospodyňku a matku na plný úvazek, než úspěšnou manažerku.

Úspěch a finanční nezávislost tedy ještě neznamená, že si žena snadno najde toho správného partnera. Spíše naopak.

Často důvod k rozvodu

"Ať už jsou ženy z jakékoli etnické skupiny, pro muže je těžké vyrovnat se s úspěšnou ženou," svěřuje se deníku NY Times Syreeta McFaddenová, pětatřicetiletá realitní makléřka. "Peníze jsou zrádná věc, ale pokud jde o mě, hledám souznění. Chci někoho, kdo se mnou bude růst."

Ale takových mužů není mnoho. Přestože zprvu to může někomu vyhovovat, že žena vydělává víc, časem se z toho může vyklubat nejčastější důvod k hádkám. A později i důvod pro rozvod.

Takto například zdůvodňovala svůj rozchod i zpěvačka Lucie Bílá s Noidem. I ona se často nechávala slyšet, že život vedle úspěšné ženy není pro muže nic jednoduchého. A na světě existuje jen málo mužů, kteří by tento stav dlouhodobě ustáli.

A je jedno jestli se jedná o úspěšnou zpěvačku či úspěšnou manažerku.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám