Hlavní obsah

Majitelům psů a koček táhne z úst více než jejich miláčkům

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

LONDÝN

Pánové a dámy, styďte se. Tak lze jednoduše shrnout výsledky studie mezi majiteli domácích miláčků pro společnost vyrábějící zubní pastu Aquafresh, která byla ukončena ve čtvrtek. Podle zjištění odborníků totiž lidem páchne z úst mnohem více než jejich čtyřnohým mazlíčkům.

Foto: Jan Močarník
Článek

"Stav dutiny ústní z velké části odráží hygienické návyky lidí. Je to hořké, ale zápach linoucí se z některých lidských úst je mnohem horší než u koček nebo psů," potvrzuje výsledek studie zubař Brian Grieveson.

"Zatímco svým miláčkům kupují nejrůznější kostičky na vykusování, čistící směsi, sami si zuby prostě nečistí. O čištění jazyka, jež je také součástí dutiny, ani nemluvím," dodává.

Zvířata vyhrála těsně

Při srovnání tisícovky lidí a jejich domácích mazlíčků se také ukázalo, že zvířata jsou "čistotnější". Domácí miláčkové sice porazili zástupce lidstva jen těsně - v průměru o dvě procenta, ale přesto.

Nejhorší situace na poli ústní hygieny je prý v Londýně. Zatímco v okolí metropole se nedalo ve zkoumaném vzorku kvůli zápachu mluvit s deseti procenty osob, v hlavním městě už to bylo dvacet sedm procent.

Navíc: hůře jsou na tom ženy - tři z pěti problematických "smraďochů" byly právě ony. "Britové si musejí zejména zvyknout na očistu jazyka, což je například v Severní Americe a částech Evropy zcela běžné," nastiňuje cestu k nápravě Grieveson.

Anketa

Čistíte si v rámci ústní hygieny i jazyk?
ANO.
39,3 %
NE.
60,7 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 168 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám