Hlavní obsah

Lék na tuberkulózu zabírá na fóbie

Novinky, Korzo/Plus

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ATLANTA

S vedlejšími účinky medikamentů proti nejrozmanitějším chorobám mají lékaři i pacienti mnohdy neblahé zkušenosti, ale neplatí to bez výjimky. Ukázalo se totiž, že preparát, který pomáhá při léčbě tuberkulózy, přispívá také k tlumení některých fóbií.

Foto: Jaroslav Blažek

Pivovar v Nové Pace - Den otevřených dveří 2013

Článek

Prvními pokusnými králíky vědeckého týmu z atlantské univerzity se stalo třicet lidí, kteří trpěli panickým strachem z výšek.

Badatelé v čele s Michaelem Davisem jim umožnili, aby této fóbii čelili nejprve prostřednictvím virtuální reality. Díky ní se dostali do skleněného výtahu, který neustále stoupal do vyšších pater. Po dvou sezeních se jejich obavy snížily o deset procent, zatímco u pacientů, kteří navíc dostávali pilulka proti tuberkulóze, klesly na polovinu.

Lék je silnější než psychotropní pilulky

Kontrolní testy po třech měsících potvrdily, že jde o dlouhodobější účinek. Konzumentům tohoto antibiotika přestaly například vadit rovněž přechody a přejezdy přes mosty či dříve obávané výšky.

Doktor Davis v práci předložené Neurologické společnosti při každoročním zasedání v New Orleansu konstatuje, že účinek tohoto léku je čtyřikrát vyšší než čisté psychoterapie. Aktivuje totiž mozkové receptory, které jsou spojeny s pocitem bezpečí.

Badatelský tým se s dosavadními poznatky spokojit rozhodně nehodlá. Chce je uplatnit i při léčbě jiných fóbií. Jako další má přijít na řadu strach z vystupování na veřejnosti, který postihuje poměrně velkou část populace.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám