Hlavní obsah

Kvůli chrápání partnera nespí tři čtvrtiny Čechů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Kvůli chrápání partnera nemohou spát více než tři čtvrtiny Čechů, přitom jen čtvrtina spáčů o sobě přiznává, že chrápe. Vyplynulo to z průzkumu agentury Ave marketing. Na chrápajícího partnera si stěžují především ženy ve věku nad čtyřicet let. Naproti tomu jen každým čtvrtým stěžovatelem je muž.

Foto: Lubor Popelka

Alžběta Bášová a Jakub Bitman při přípravě na MS

Článek

Nejvíce se podle průzkumu chrápe na jihu Moravy a ve středních Čechách. Naopak relativně nejlépe se má vdaná žena na jihu a západě Čech. Téměř polovina pravidelně chrápajících lidí dává o sobě vědět v poloze na zádech, 56 procent občas chrápajících uvádí jako důvod nachlazení.

Zvuk čtyř procent chrápajících partnerů je natolik nesnesitelný, že si vynutil oddělené ložnice, občas vzbudí partner chrápáním každého druhého Čecha. Ve třetině domácností chrápou oba partneři - typicky středoškoláci středního věku žijící v okolí Ostravy.

Zamezit chrápání partnera se snaží lidé různými triky - míčkem zašitým do kapsičky na zádech pyžama, kolíčkem na nose či mlaskáním. Lékaři řeší tyto problémy u svých pacientů operací krčního čípku. Podle nich trpí chrápáním třetina lidí, polovinu tvoří lidé nad 50 let.

Neléčené těžké chrápání vede k syndromu spánkové apnoe - stavu, kdy se kvůli ochabnutí svalů v ústech a jazyku zastaví až na deset sekund dech. Chrápání bývá spojeno s poruchami srdečního rytmu, vysokým tlakem, mozkovou mrtvicí, a dokonce infarktem.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám