Hlavní obsah

Kouření v těhotenství způsobuje dětem rozštěp rtů a patra

Novinky, Korzo/Plus

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

LONDÝN

Britští vědci dokázali, že matky kouřící v ranné fázi těhotenství připravují svým dětem nemilou cestu životem s rozštěpem rtů a patra. Výskyt této deformace obličeje je u dětí kuřaček totiž mnohem vyšší. Studie, kterou vedl profesor Peter Mossey z Dundee Univerzity, je podepřena lékařskými záznamy z celého světa.

Foto: Dita Hejníková

Regionální soutěž B2Balance Tour Tanečních skupin CDO 2013 Brno 13.3.2013

Článek

Podle slov předního světového odborníka profesora Mosseyho je pro vývoj patra a rtů kritických asi čtyřicet osm hodin v šestém až osmém týdnu těhotenství. Pokud žena v tomto období kouří, významně zvyšuje riziko vzniku rozštěpu.

"Ačkoli má na vznik rozštěpu u dětí vliv celá řada faktorů, kouření hraje určitě nejdůležitější roli. V šestém až osmém týdnu mnohdy žena netuší, že je těhotná, a tak s klidem kouří. K tomu si ráda dopřeje nějakou tu skleničku a přitom o vývoji embrya ve svém těle nemá žádné tušení. Bohužel, v tu dobu ovlivňuje zdraví nenarozeného dítěte nejvýznamněji. Doufám, že tato studie brzy oběhne odborníky a veřejnost a všechny kuřáky odstraší od nebezpečného zlozvyku," uvedl Mossey.

Studie srovnávala dvě skupiny žen z různých částí Velké Británie. Dvaačtyřicet procent dětí s rozštěpem mělo matku, která v prvním trimestru těhotenství kouřila. Naopak jen třiadvacet procent kuřaček mělo štěstí a narodilo se jim zdravé dítě. Přitom nejvíce rozštěpů je u matek kuřaček, které porodí dítě ve věku mezi šestnácti a devatenácti roky. Platí také přímá úměra, která říká, že čím více žena cigaret vykouří, tím je zdravotní riziko vyšší.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám