Hlavní obsah

Konopí může ulevit pacientům s roztroušenou sklerózou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

LONDÝN

Jeden z nejrozsáhlejších britských testů léků na bázi konopí potvrdil, že marihuana může pomáhat pacientům postiženým roztroušenou sklerózou.

Foto: ZOO Ostrava
Článek

Vědecké důkazy o tom, že cannabis má pozitivní účinky na to, jak se lidé trpící roztroušenou sklerózou cítí, byly shromážděny zřejmě poprvé v historii.

Pacienti již v minulosti pozorovali, že jim konopí jim přináší úlevu. Většinou říkali, že poté, co dostali výtažek z marihuany, se jim ulevilo, mohli se snadněji pohybovat a mohli také lépe spát. "Žádné jiné léky neměly takový účinek," řekl Mike O´Donovan, ředitel britské Asociace pro roztroušenou sklerózu.

Placebo pacienty nezmátlo

57letý Paul Willmott, jeden z dobrovolníků, kteří se na výzkumu podíleli, uvedl, že hned poznal, kdy mu lékaři podali skutečný lék na bázi marihuany, a kdy pouhé placebo: "Poznal jsem to vzápětí, jelikož jsem se začal cítit lépe,"  řekl Willmott.

Výsledky výzkumu jsou ale poněkud rozporuplné. Během výzkumu se totiž nepodařilo získat dostatečné množství důkazů o zlepšení stavu pacientů. Ze studie také vyplynulo, že jakmile pacienti přestali lehkou drogu užívat, příznaky nemoci se vrátily během jednoho dne.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám