Hlavní obsah

Klíčové kroky k rychlejšímu a pohodovějšímu rozvodu

Při vstupu do manželství málokdo přemýšlí o tom, že zrovna jeho vztah možná nevyjde a skončí rozvodem. I přesto jejich počet stále stoupá. V mnoha případech pak rozchod partnerů rozhodně nebývá tak poklidný jako byla svatba.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Řada lidí bere rozvod jako svou vlastní prohru nebo neúspěch. Podle odborníků to tak ale není. Rozvod je dle jejich pohledu nezbytnou součástí reality, která nám připomíná, že nic netrvá věčně.

Všechno kolem nás se mění, my sami se měníme. Pokud se vztah nevyvíjí tak, jak se vyvíjíme my, je čas zvolit jinou, možná lepší cestu – ovšem v tu chvíli se věci často komplikují.

Jak vysvětluje rozvodová koučka Laura Miollaová, rozvod není nic jiného než zrušení manželské smlouvy. Tak jednoduché to podle ní je. Přesto mnoho lidí popisuje proces rozvodu jako „peklo”. Proč?

Nedokonalá manželka aneb Chyby, které zapříčinily můj rozvod

Vztahy a sex

„Z vlastních zkušeností jakožto rozvodového kouče a prostředníka vím, že skutečným úspěchem při rozvodu je dostat se z něj ven co nejrychleji a bez osobních kompromisů,” uvádí na svém blogu Miollaová.

Jenže podobně klidný přístup nezvládne každý. Mnohé lidi ovládá strach, co bude dál, ale také stres, stejně jako vztek, a mnohdy také pomsta a snaha ukázat naposledy tomu druhému, „co dokážu”.

Drahý právník jako nejlepší řešení?

Poměrně nejdražší chybou, kterou může člověk při rozvodu udělat, je najmout si drahého právníka hned na začátku, aniž by vůbec tušil, do čeho jde.

Může se tak velmi snadno stát, že se rozvod promění v bitvu uznávaných es, do které ve výsledku už nepůjde nijak výrazně zasahovat, a která vás vyjde na pořádné peníze.

Nebo se rozvedete sice rychle, ale skončíte s dohodou, kterou jste možná ani nechtěli. Níže uvedené kroky vám možná pomohou se v celé situaci lépe zorientovat a zjistit, co vlastně chcete.

Zapomeňte na drama

Rozvod je pro mnohé skok do neznáma. Chcete-li se s ním co nejlépe vyrovnat, je třeba zapracovat a vytvořit si pevnou emocionální základnu, což znamená žádné drama.

Jak vysvětluje koučka, fyziologie často pracuje proti nám, a v podobné situaci nejsme schopni reálně uvažovat, co je skutečné, a co si představujeme.

Proč je důležité minulé vztahy správně uzavřít

Vztahy a sex

Navíc, když se zvýší stresové hormony s celým procesem spojené, přepne se tělo do módu boje, útěku, nebo naopak totálního zmrazení, což reálnému uvažování a rozhodování také příliš nenahrává.

Zkuste si proto nejdříve dát práci s vlastními emocemi, abyste získali potřebnou jasnost a stabilitu.

Nepředpokládejte, zjistěte si fakta

Jak podotýká rozvodová koučka, existuje celá řada mylných tvrzení o rozvodu. Pokud se jimi budete řídit a očekávat nemožné, pohodový rozvod se vám nejspíš vyhne obloukem.

Zjistěte si raději, co je ve vašem případě reálné, co musíte udělat a co naopak není vhodné. To vše usnadní a zároveň urychlí celý proces.

Sestavte si tým 

Vzhledem ke složitosti a možným záludnostem ohledně rozvodu je vhodné si okolo sebe vytvořit tým lidí s odbornými znalostmi. I díky jejich pohledu a radám budete schopni činit správná a rychlá rozhodnutí.

Jasný signál, že rozvod je to nejlepší řešení

Vztahy a sex

Finanční příprava

Pokud bude v rámci rozvodu třeba řešit i finanční stránku, pečlivě se na ni připravte. Zpracujte si přehled potřebných výdajů, je-li to třeba, i tím totiž urychlíte celý proces, který není zadarmo.

Je také vhodné si sepsat přehled toho, čeho chcete při rozvodu dosáhnout, jaké klíčové kroky vyřešit a daného seznamu se pevně držet.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám