Hlavní obsah

Když souloží v práci, ať se zamykají

Právo, Radim Uzel

Než jsem začal přednášet pro zaměstnance jedné významné instituce, zavolal si mě stranou její ředitel. "Řekněte jim prosím, aby se v kanceláři laskavě zamykali, když souloží v pracovní době," požádal mě. "A neprozraďte, že jsem to říkal já."

Článek

Takových osvícených ředitelů u nás není mnoho. Pravděpodobně už někde četl, že sexuální vztahy nutně neznamenají úpadek morálky. Naopak, mohou v mnoha případech pozitivně ovlivnit pracovní atmosféru. Proteplit kancelářské ovzduší náklonností, ohleduplností a zdravou soutěživostí. Ale pozor! Týká se to pouze dvojic, které nejsou ve vzájemném pracovním poměru nadřízenosti a podřízenosti. V tom případě přináší sex na pracovišti zpravidla jen komplikace a problémy. Pokud ne hned, tak rozhodně do roka a do dne. Dalším důležitým znakem přínosného sexu na pracovišti je oboustranná dobrovolnost bez vedlejších zištných a prospěchářských cílů. A splněné denní pracovní penzum.

Je jasné, že člověk nemůže být zapřažený po celou pracovní dobu bez přestávky. Bezzubé jsou proto námitky nepřejících kazisvětů, že sexem trpí pracovní morálka.

Když mne čas od času pozvou do nějakého on-line rozhovoru, žádají provozovatelé veřejných serverů, abych odpovídal hned po obědě. To se potom sypou dotazy! Prodloužená polední přestávka inspiruje také k produkci více či méně gramotných poznámek. A někdy i sprostých anonymních urážek. Kéž by ti kancelářští pisatelé použili místo erárního počítače raději soukromý kondom.

"Nedívej se do zrcadla, máš-li křivou hubu!"

Z mnoha vědeckých výzkumů je patrné, že nejvášnivějšími odpůrci nahoty bývají vlastně úchylní lidé. Hrozí se skutečnosti, že na ně nahé tělo působí. Postižený se staví do role jakéhosi hlasatele morální čistoty. Ale své záliby se ve skutečnosti děsí.

Tento postoj pseudomoralistů se označuje jako takzvaný Kalibánův syndrom. V Shakespearově hře Bouře totiž právě nejošklivější otrok Kalibán trpí celoživotní obavou podívat se do zrcadla, aby neviděl svůj odporný obličej. Český jazyk na to má velice výstižné přísloví: "Nedívej se do zrcadla, máš-li křivou hubu!"

Sexuální vztahy v práci nemusí znamenat, že morálka upadá. Naopak, mohou v některých případech pozitivně ovlivnit pracovní atmosféru.

Reklama

Související témata:

Související články

Vědecká studie o klientech prostitutek

Co je to za lidi, kteří dnes, v období nebezpečí HIV/AIDS, vyhledávají prostitutky? Smrtelný hazard zařazuje tyto muže do zvláštní kategorie obyvatelstva....

Tajemství výběru partnera

Ženy neusilují ani tak o krásného muže, jako spíše o muže, který měl mnoho krásných žen.

Výběr článků

Načítám