Hlavní obsah

Kdy je ideální čas na sex? Řiďte se podle svého chronotypu

Patříte k lidem, kteří ve večerních hodinách nemají ani pomyšlení na sex? Pak se ponořte do tajů svého chronotypu a zjistěte, kdy pro vaše tělo nastává ideální doba na milování.

Foto: Profimedia.cz

Sedmdesát dva procent sexuální aktivity se odehrává v tzv. rytmu pohodlí.

Článek

Okolo jedenácté hodiny večer si lehnete do postele, a to poslední, na co máte náladu i energii, je milování? Dobrou zprávou je, že problémem není nízká sexuální touha, nýbrž načasování. Zkrátka se snažíte o sexuální aktivitu ve chvíli, kdy vaše tělo nechce.

Podle klinického psychologa Michaela Breuse se 72 % sexuální aktivity odehrává v tzv. „rytmu pohodlí“. To znamená, že partneři leží v posteli, nejsou rušeni pracovními povinnostmi, a mají tedy mentální prostor pro milování.

Bohužel, tento rytmus pohodlí přichází do našich životů zhruba mezi desátou až jedenáctou hodinou večerní, tedy v dobu, která je zřídkakdy ideální pro sex.

Za všechno můžou hormony

Pokud patříte k lidem, kteří ve večerních hodinách touží pouze po čtení knížky nebo sladkém odpočinku, pak za tuto skutečnost můžete „poděkovat“ hormonům.

„Později večer dochází k poklesu testosteronu, estrogenu, progesteronu, a dokonce i adrenalinu a kortizolu. Zatímco zmiňované hormony jsou na nízké úrovni, k vzestupu naopak dochází u melatoninu. Vzhledem k tomu, že melatonin je spánkový hormon, můžeme z hormonálního hlediska říct, že nemá smysl se s partnerem milovat pozdě večer,“ říká psycholog Michael Breus pro Well and Good.

Znáte svůj sexuální styl? Možná budete překvapeni, jak moc ovlivňuje váš vztah

Vztahy a sex

Namísto toho byste se s partnerem měli oddávat sexu v tzv. rytmu touhy. Na základě této teorie vrcholí sexuální touha ráno.

„Vše je dáno skutečností, že nejvyšší hladinu testosteronu spatřujeme u mužů i u žen právě v ranních hodinách,“ vysvětluje Breus a dodává, že díky tomu je ranní sex velmi opojný. Kromě dobrého pocitu přináší ranní sex i další příjemné benefity.

Dodává energii, snižuje hladinu stresu a posiluje kreativitu. Navíc je vaše tělo zaplaveno oxytocinem, hormonem lásky, díky kterému budete mít lepší náladu a ucítíte silnější propojení s partnerem.

Nebojte se experimentovat

Samozřejmě, každý člověk je jiný, a tak nelze se stoprocentní jistotou tvrdit, že ranní sex je pro každého. Přesto se Breus domnívá, že z ranního sexu budou nadšení hlavně pánové.

„Většina mužů má ráno lepší erekci, což má pozitivní vliv na jejich sexuální výkon. Také mnoho žen si pochvaluje ranní milování namísto večerního,“ říká psycholog.

Orální sex je lákavý i riskantní

Vztahy a sex

A tak nezbývá nic jiného než s partnerem experimentovat a oddávat se sexu v hodinách, kdy se za normálních okolností nemilujete.

A co váš chronotyp?

Zjistila jste, že vám nevyhovuje ani ranní milování? V takovém případě Michael Breus navrhuje, abyste prozkoumala svůj chronotyp, tedy individuální načasování fyziologických, biochemických a psychologických proměnných, které úzce souvisí s cyklem spánku a bdění.

Na internetu existuje mnoho testů chronotypu, které si zdarma můžete vyzkoušet. Následně zjistíte, zda máte chronotyp delfína, lva, medvěda nebo vlka.

„Pro chronotyp delfína je typické, že má chuť na sex okolo osmé hodiny večerní, lvi okolo šesté až sedmé hodiny ranní, medvěd v sedm ráno nebo v devět večer a chronotyp vlka v deset ráno, případně v deset hodin večer,“ vysvětluje Breus.

Porovnejte svůj chronotyp s chronotypem partnera a najděte časový průsečík, který bude oběma vyhovovat.

5 tipů, jak si i přes únavu užít sex

Vztahy a sex

„Pokud přece jenom nemůžete mít partnerský sex v nejideálnějších časech, doporučuji, abyste během ideálních časů alespoň masturbovala. Díky tomu získáte některé z výše uvedených benefitů, které se pozitivním způsobem odrazí na vaší psychické pohodě,“ míní psycholog.

Masturbaci si dopřejte, když je vaše touha nejvyšší (v šest ráno pro lvy, v osm ráno pro medvědy a v deset dopoledne pro vlky) nebo když potřebujete snížit stres (brzy večer pro lvy, brzy odpoledne pro medvědy a brzy ráno pro vlky).

Delfíni by měli masturbovat okolo osmé hodiny večerní, aby u nich došlo ke snížení kortizolu a následně lépe usnuli.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám