Hlavní obsah

Jen čtvrtina žen dosahuje při milování vyvrcholení, ostatní předstírají

Novinky, das

Osmý srpen je po celém světě oslavován jako Mezinárodní den ženského orgasmu. Tento původně brazilský svátek by měl všem lidem připomenout, že ze sexu může mít potěšení i žena. Statistiky totiž hovoří jasně. Skutečného vyvrcholení dosahuje jen 27 % žen, ostatní ho jen předstírají.

Foto: Profimedia.cz

S ženským orgasmem se pojí řada mýtů.

Článek

Což potvrdil i nedávný průzkum agentury Stem/Mark, jehož zadavatelem byl Sexuologický ústav 1. LF UK a VFN v Praze. Většina žen se v něm přiznala, že občas orgasmus nafilmuje, přičemž muži o tom nemají ponětí a žijí v iluzi, že ženu dokonale uspokojili.

„Důvodem, proč ženy orgasmus předstírají, je například ujištění partnera o jeho dobrém výkonu nebo snaha mít sexuální styk rychle za sebou. Sice dosud není uspokojivě vědecky vysvětleno, proč ženy orgasmus prožívají, když jej z hlediska reprodukce není zapotřebí, víme však, že se při něm uvolňuje oxytocin, tzv. hormon lásky, který posiluje vazbu ženy na partnera,“ upozorňuje profesor Petr Weiss ze sexuologického ústavu.

Průzkum, který zkoumal hlouběji sexuální chování, ukázal, že pro obě pohlaví je pro sexuální uspokojení důležitá doba trvání předehry a 67 % mužů a 64 % žen uvádí jako důležitou i dobu trvání soulože. Ženy podle výzkumů dosahují nejčastěji orgasmu při dráždění klitorisu a pochvy současně. Společně s partnerem dosahuje orgasmu vždy přibližně 16 % respondentů.

S ženským orgasmem se pojí řada mýtů, například že délka penisu partnera je pro sexuální uspokojení žen důležitá. „Z průzkumu mezi studentkami lékařské fakulty a studentkami psychologie vyplynulo, že téměř 70 % respondentek nepovažuje délku penisu za nijak podstatnou a pouze 8 % uvedlo, že je pro ně důležitá,“ dodal profesor Weiss.

Proč odmítají sex

Ženy nejčastěji odmítají sex z důvodu únavy, migrény či přepracovanosti. Když nemají na milování chuť, až 30 % z nich předstírá spánek.

Z kontinuálních výzkumů sexuálního chování na vzorku téměř 10 000 respondentů starších 15 let, které prováděl sexuologický ústav v letech 1993, 1998 a 2003 a 2008 a 2013, vyplynula další zajímavá data:

  • lidé mají v průměru první sexuální styk v 18 letech,
  • pro velkou část žen (38 %) je první styk bolestivý a nepříjemný,
  • orgasmu hned napoprvé dosáhne pouze 5 % žen
  • soulož i předehra českých párů pak trvá v průměru 14 až 16 minut, s frekvencí asi 2x týdně
  • Češi a Češky se tak sexu věnují přibližně hodinu týdně

Reklama

Související témata:

Související články

Čím ženy muže do nálady rozhodně nedostanou

Způsobů, jak dostat partnera či partnerku do té správné nálady na milování, je celá řada. Samozřejmě záleží také na charakteru jednotlivce, čemu dává přednost....

Tajemství ženského vyvrcholení

Ne každá žena byla obdařena darem pro okamžité a pravidelné vyvrcholení. Je určité procento žen, které se pravidelně potýká s problémem, že orgasmus nemají...

Výběr článků

Načítám