Hlavní obsah

Jaroslav Zvěřina: Vyvrcholení ženy jako otázka chlapské prestiže

Právo, Jaroslav Zvěřina

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pro muže je orgasmus samozřejmým a pravidelným zážitkem. U žen tomu tak není. Problémy s tím, aby ho dosáhly, u nich patří k nejčastějším sexuálním potížím. Když se podíváte do různých průzkumů, zjistíte, že asi desetina žen v životě nezažila stav, který by mohla označit jako pocitové vyvrcholení. Sexuálně dysfunkčních, tedy těch, kterým ten problém vadí a trápí je, bývá jen malá část z nich.

Foto: Profimedia.cz

Hraný orgasmus se může častým opakováním změnit ve vyvrcholení opravdové.

Článek

Většina mužů považuje intimní styk, při kterém nezažijí orgasmus, za špatný. Nestojí moc o soulož, při níž by se to mělo opakovat. Ženy podobnou situaci obvykle nevnímají tak vyhroceně. To, že nedosáhnou vyvrcholení, cítí jako určitý problém, ale nevidí důvod, proč by kvůli tomu měly odmítat partnerský sex. Dokážou se radovat z intimních prožitků se svým partnerem a pozitivně je prožívat i bez orgastické emoce.

Čím to?

Zkušenost, jak co nejlépe prožívat sexuální vzrušení a dosáhnout vyvrcholení, se u nich formuje v průběhu života postupně. Na základě zkušeností v partnerském sexu nebo při masturbaci. Mnoha prvních orgasmů dosáhnou samy, právě při sebeukájení.

Pokud se velmi mladá žena, tedy zhruba do dvaceti let, obrátí na sexuologa kvůli uvedeným potížím, snaží se jí odborník obvykle vysvětlit, že k vrcholu sexuální vzrušivosti dospěje velká část žen až kolem třicítky a po ní. Ale určitě s ní probere i praktické rady vedoucí ke zlepšení. Což je složitější, protože příroda to tak zařídila.

Pocitové vyvrcholení nemá u žen prakticky žádný význam z hlediska rozmnožování. Mohou otěhotnět i při pohlavních stycích, při kterých žádného pozitivního pocitu nedosáhly. Dokonce se jim to může přihodit i při velmi negativním prožívání soulože, třeba při znásilnění.

Spousta pánů považuje vyvrcholení svého protějšku za otázku chlapské prestiže. A když to vázne, vidí problém u sebe. Proto řada paní a dívek orgastický prožitek raději předstírá. Je hloupost jejich snahu odsuzovat.

Hlavním posláním sexu je reprodukce. Matka příroda, stvořitel či Darwin proto neviděli důvod, proč by se orgastické prožitky u žen měly v průběhu evoluce nějak rozvíjet a posilovat. U muže to bez vyvrcholení a ejakulace nejde. Představují jedinou přirozenou cestu, jak dostat spermie k vajíčku.

Pokud žena nedosahuje orgasmu snadno, může se z toho stát citlivé téma. Zvlášť během dlouhodobějšího partnerského soužití. A zejména u mužů, kteří ho považují za stejně samozřejmou věc, jako bývá ten jejich.

Klasickým příkladem je pak situace, kdy manžel přivádí do sexuologické ordinace svou partnerku se slovy: „Udělejte s ní něco, doktore, nemá orgasmus.“ Roli hraje i fakt, že spousta pánů považuje vyvrcholení svého protějšku za otázku chlapské prestiže. A když to vázne, vidí problém u sebe. Proto řada paní a dívek orgastický prožitek raději předstírá. Je hloupost jejich snahu odsuzovat.

Většina žen se dopracuje při troše úsilí ke kýžené orgastické emoci.

Chtějí svému chlapákovi udělat radost. Navíc se hraný orgasmus může častým opakováním změnit ve vyvrcholení opravdové. Dobrá zpráva je, že se většina dopracuje při troše úsilí ke kýžené orgastické emoci.

Klíčem k ní jsou především jejich sexuální fantazie a sny. Musí hledat a prakticky si vyzkoušet, co je intenzívně eroticky vzrušuje. V rámci partnerských intimních her, vlastních autoerotických experimentů, anebo kombinací obou přístupů.

Rozhodně jim mohu doporučit, aby se nestyděly a zkusily si dráždit pohlavní orgány samy, klidně i s pomocí vibrátorů. Není pochyb o tom, že vibrace dokážou poměrně spolehlivě vyvolávat příjemné pocity při aplikaci na poštěváček a do poševního vchodu. Pro praktické využití jsou vhodné zejména takové vibrační či masážní aparáty, u kterých lze plynule regulovat sílu a frekvenci vibrací. Díky nim pak objeví takové způsoby erotického dráždění, které jim nejvíc vyhovují a přinášejí nejlepší prožitek.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám