Hlavní obsah

Jak u dlouhodobých vztahů poznat, že ten druhý stojí za to

Novinky, Dana Sokolová

Prvotní zamilovanost se ze vztahu postupně vytrácí kolem druhého roku soužití. Pokud partneři na vztahu pracují, pak u nich nedochází k žádným větším změnám. Bohužel takových párů příliš není. Většina lidí se jednoho krásného dne dostane na rozcestí, kdy začnou přemýšlet, zda jim současný protějšek stojí skutečně za to, aby s ním trávili svůj čas.

Foto: Profimedia.cz

Rozhodování, zda zůstat či nezůstat ve vztahu s dlouholetým partnerem, je vždy velmi těžký vnitřní boj.

Článek

Vztah se u mnohých dostává v určité době tzv. do mrtvého bodu, kdy už je prostě nenaplňuje jako dříve. Nebo si partneři prožili nevěru a nevědí, zda jsou schopni ji překonat a začít si navzájem opět věřit. Pod tíhou stereotypu si však nedokážou představit, že budou žít jeden bez druhého.

Rozhodování, zda zůstat či nezůstat ve vztahu s dlouholetým partnerem, je vždy velmi těžký vnitřní boj. Člověk se obvykle na problém nedokáže sám podívat s nadhledem ani s jasnou myslí. Pravda je ale taková, že žádný vztah postavený na vrtkavém základu nefunguje. Oba aktéři tedy musí být na 100 % přesvědčeni, že jim ten druhý za vztah skutečně stojí.

Pochyby v sobě člověk ale jen tak nezničí. Obvykle je nutné vyříkat si s protějškem všechny nepříjemné zkušenosti a nastavit nový systém partnerského fungování. Člověk tak v podstatě začíná od začátku, což ne každý zvládne a nelze ho za to odsuzovat.

Oboustranná snaha

Aby vztah i nadále skutečně fungoval, musí se snažit oba partneři. Když se snaží pouze jeden, obvykle se nový start nepovede a partneři se buď rozejdou anebo zůstávají i nadále v nefunkčním vztahu.

"Je to kvůli tomu, že si partneři dobře nepromysleli svoji volbu. Neuvědomili si nástrahy a náročnost znovubudování partnerského vztahu. Mnozí zůstávají ve vztahu jen proto, že nenajdou sílu svůj život změnit. Pod tíhou stereotypu a vlivu okolí žijí s partnerem, který jim za to jednoduše nestojí. Se kterým nevytvářejí pevné pouto, omezí se jen na běžnou komunikaci a těší se, až budou zase mezi svými kamarády na golfu, v práci, u milence nebo v hospodě," upozorňuje koučka Lenka Černá ze serveru Můj-vztah.cz.

Podle ní existuje několik rad, které mohou pomoci člověku v jeho rozhodování, zda partner, se kterým žije, je skutečně ten pravý.

Jak zjistit, zda žijeme s tím pravým
Oddělujte mozek a to, co vlastně chcete - Mnoho z nás bylo v dětství a dospívání zatlačováno někam, kam jsme sami nechtěli. Pod nátlakem našich rodičů a okolí jsme vyrostli v někoho, kdo je spíše jejich obrazem než nás samotných. Uvědomit si, kdo vlastně jsme a co doopravdy chceme, je zde klíčové. Představte si, že máte právě nyní neomezené možnosti a ve vašem rozhodnutí vás všichni kolem kladně podporují. Prostě děláte to, co ve svém vnitřku skutečně cítíte, a nikdo vás za vaše činy nesoudí. Jak budete jednat?
Odjeďte si vyzkoušet samotu - Mnozí se odloučení od dlouholetého partnera bojí. Zajímavý je fakt, že v momentě, kdy skutečně osiří, zažívají úlevu a radost. Odjeďte od své rodiny a partnera někam do přírody nebo na týden k moři. Sami pocítíte, zda se na partnera těšíte, nebo zažíváte úlevu. Zda vám schází vaše debaty, nebo se radujete, že konečně neslyšíte jeho nejapné poznámky. Zda vám schází fyzická přítomnost vaší druhé polovičky, či nikoliv.
Zhodnoťte všechna rizika - Pokud chcete začít s obnovou vašeho rozpadajícího se vztahu, počítejte se dřinou. Nemyslete si, že tedy uděláte tlustou čáru a "ono to nějak dopadne". Pokud se chcete s vaším partnerem znovu cítit dobře, musíte na tom zapracovat. Počítejte s tím, že uslyšíte od toho druhého nepříjemné skutečnosti, budete se muset ovládat a nezačít znovu a znovu vyčítat minulost. Všechny zatlačené myšlenky a nedořešené spory, které jste po léta zakopávali pod postel, prostě musí vyjít ven.
Udělejte si seznam dobrého a špatného - Co na svém partnerovi máte rádi a co vás naopak irituje? V čem si ho ceníte a v čem ho nenávidíte? Sepište si takový seznam a sami zhodnoťte, kolik je pro a proti. Zároveň si uvědomte, co je ve vašem životě prioritní, a podívejte se, zda zrovna tato priorita není ve sloupečku záporů vašeho partnera. Pokud to tak je, šance na záchranu vašeho vztahu je mizivá.
Podívejte se na něj ze všech stran - Využijte všech dostupných metod a materiálů k otestování vašeho partnera. Na webu si zdarma můžete stáhnout čtyři metody pro výběr životního partnera nebo si objednejte knihu 30 partnerských testů. Zeptejte se vašich přátel a rodiny, jak partnera vnímají, udělejte si retrospektivu vašeho vztahu (můžete využít křivky nálady).

Reklama

Související témata:

Související články

Nejhorší vztahy mají materialisti

Peníze opravdu nejsou vše. Potvrzují to i nejnovější vědecká zjištění. Silně materialisticky orientovaní lidé totiž mívají nejhorší a nejméně stabilní...

Muži častěji vyjádří lásku jako první

Vyjádřit skutečnou lásku slovy bývá pro mnohé velmi složité. Obvykle uplyne mnoho času, než toho jsou partneři schopni. O to zajímavěji zní zpráva, že slůvka...

Výběr článků

Načítám