Hlavní obsah

Jak se správně hádat

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hádky se nevyhýbají ani romantickým vztahům. V žádném případě by ale nemělo platit pořekadlo, že v lásce a válce je vše dovoleno. Výměny názorů sice mohou vztahu výrazně prospět, záleží ale na tom, jakou formou probíhají.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„Hádky jsou nedílnou součástí lidských životů. Občas se zkrátka na věci díváme z jiné perspektivy než náš partner nebo jiná milovaná osoba. V každém případě je ale důležité svůj názor vyjádřit, aby problém nepřerostl do něčeho většího a náhle nevybublal. V našem výzkumu jsme si potvrdili, že naznačování nebo třeba sarkasmus nefungují, důležité je naopak být přímý a upřímný,“ říká Jim McNulty, profesor psychologie na Floridské státní univerzitě.

Férový boj

Někteří lidé se s oblibou chlubí faktem, že se s partnerem nehádají. Pravdou ale je, že výměna názorů je zcela normální, ba naopak prospěšná. „Když se lidé vyhýbají hádkám, vyhýbají se mluvení,“ souhlasí McNulty.

Studie z roku 2008, která sledovala téměř 200 párů po dobu 17 let, zjistila, že lidé žijící v páru, kteří potlačovali svůj hněv, měli vyšší pravděpodobnost předčasné smrti. „Vyhýbání se konfliktům nefunguje,“ potvrzuje terapeutka Caitlin Cantorová.

Nenápadné návyky, které sabotují váš vztah

Zdraví

„Pokud se naučíte, jak spolu komunikovat, získáte tím jistotu, že i v těžkých chvílích spolu dokážete fungovat. Navíc se o sobě navzájem něco nového naučíte,“ říká Cantorová.

Správné načasování

Většina lidí začne hádku v momentě, kdy jim dojde trpělivost. V takovém případě věc často ventilují plní emocí a svých slov často litují.

Pokud je to i váš případ, zkuste se v takovýto okamžik kousnout do jazyka, celou věc znova promyslet a s klidnou hlavou ji sdělit svému partnerovi. Ne nadarmo se říká „ráno moudřejší večera”.

Analyzujte své pocity

Dobu, než dojde k výměně názorů, využijte k přemýšlení o svých vlastních pocitech. Nesnažte se také do jedné hádky promítnout všechny vaše problémy.

Je důležité se zaměřit na jednu konkrétní věc a tu vyřešit ke spokojenosti obou stran. Velký nával emocí je kontraproduktivní.

Šest náznaků, že je váš partner ve vztahu nespokojený

Vztahy a sex

Buďte dobrým posluchačem

Lidé si myslí, že úspěch hádky tkví v tom, jak dobře sdělují své pocity partnerovi. Pravdou ale je, že nejdůležitějším faktorem je být dobrým posluchačem. „To znamená umět regulovat své emoce a nepřecházet do defenzivy,“ říká Cantorová.

Někdy je také dobré znovu se zeptat partnera, co danou větou myslel. Často totiž tkví problém ve špatné volbě slov, která navíc nejsou myšlena vážně.

Neříkejte slova ty a nikdy/vždy v jedné větě

Vyhněte se tomu, abyste při jakékoliv neshodě partnera postavila do defenzivy.

„Zpomalte a místo druhé osoby přejděte do první. Neobviňujte partnera, ale říkejte mu, jak se kvůli jeho činům cítíte,“ radí odborníci.

Pozor na neverbální jazyk

Neverbální jazyk je stejně důležitý jako verbální. Zřeknout byste se měli nejen sprostých slov, ale také řvaní či například obracení očí v sloup.

„Koulení očima je jedna z nejhorších věcí, co můžete udělat, nepřímo tak sdělíte své polovičce, že je idiot,” říká McNulty pro CNN.

„Zkuste se vrátit do klidu díky hlubokým nádechům a výdechům. Věnujte pozornost tomu, jaké energie z vás vyzařuje. Klidným a uvědomělým chováním nejlépe dosáhnete svého,“ radí Cantorová.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám