Hlavní obsah

Jak se muži vymlouvají, když nechtějí používat ochranu

Novinky, bok

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Použití kondomu při sexu je nezbytností, zvláště při častějším střídání partnerů. Ne každý muž ale s ochranou bude souhlasit. Po pravdě spíš většina bude proti, mnozí z nich pak také využijí některou z častých a neustále se opakujících výmluv.

Foto: Profimedia.cz

Málokterý muž sám navrhne použití ochrany při sexu.

Článek

Bezpečný sex je jedním z pravidel, na která bychom měli dbát. Bohužel ne všichni se tím řídí, i když vědí, jaká mohou být rizika.

Z průzkumu ohledně sexuálního chování, kterého se zúčastnilo 313 mužů ve věku 21 až 30 let, jasně vyplynulo, že mnozí z nich vynaloží nezměrné úsilí na výmluvy, jen aby nemuseli kondom použít. Nejčastější mužské „proslovy“, jak se vyhnout nechtěné situaci, přinesl server Women’s Health.

Neboj se, jsem zdravý 

Častou „hláškou“, kterou se muži snaží přesvědčit svou drahou polovičku, aby nemuseli použít kondom, je přesvědčivé informování o jejich bezproblémovém zdravotním stavu.

„Muži mají jednoduše tendenci předpokládat, že když bude všechno vypadat normálně, pak je to v pořádku a kondomu není třeba,“ vysvětluje psycholožka Belisa Vranichová.

„Zádrhel ale nastává v tom, že mnoho sexuálně přenosných chorob se u mužů nemusí ani dlouhou dobu nijak projevovat. Bez důkladného vyšetření, které mnozí pravidelně nepodstupují, si tak nemohou být zcela jisti o svém aktuálním zdravotním stavu,“ dodává.

Jsi tak sexy, už nechci déle čekat

Podle odborníků většina mužů (73,2 %) spoléhá na tzv. sladké řečičky. Podle častých vyjádření prý stačí pár lichotek k tomu, aby žena svolila k pohlavnímu styku bez ochrany.

„Ve skutečnosti jde o poměrně nebezpečnou taktiku. Ženy mohou v zápalu vášně podlehnout, ale vyrovnání se s případnými následky už tak jednoduché nebude,“ vysvětluje Vranichová.

Bez kondomu je to pohodlnější 

Jde o nejdéle používanou výmluvu, kterou během života vyzkoušela téměř polovina všech mužů. Jde ale spíše o subjektivní vyjádření konkrétního člověka, respektive o výmluvu, aby se vyhnul tomu, co nechce dělat.

Z dřívějšího průzkumu ohledně využívání ochrany při sexu naopak vyplynulo, že většina mužů i žen si užívá sex s ochranou stejně náruživě jako bez. Pro mnohé je navíc používání kondomu určitým druhem zábavy a potěšení, a to i díky bohatému sortimentu.

Nemusím si brát kondom?

Další oblíbená vymlouvací otázka, kterou se muži snaží přehodit riziko zodpovědnosti na ženu, je, že ji vlastně žádají o svolení.

Trošku tím zkoušejí ženinu trpělivost a odhodlanost. Tady opět rozhodně platí pravidlo – žádný kondom, žádný sex.

Ty mi snad nevěříš?

Další častou taktikou je také emotivní nátlak, který praktikuje zhruba 34 % mužů. „Je pravda, že někteří muži se mohou cítit vskutku uraženi, když jsou žádáni o použití ochrany. Ve valné většině to tak ale není a jde jen o manipulativní prostředek k dosáhnutí svého cíle,“ uzavírá psycholožka.

Reklama

Související témata:

Související články

Největší zabijáci milování

Libido je poměrně křehká záležitost, která se mění v čase a v závislosti na mnoha různých lidských aspektech - emocionálních, mentálních, fyzických...

Muži se nechrání ani v nevěstincích

Muži, kteří navštěvují veřejné domy, jsou často vedeni touhou po sexuálním dobrodružství, touhou po změně nebo vybočení ze zažitého stereotypu. Často jim ale...

Nejhorší sexuální rady všech dob

Nikdo se nerodí odborníkem na život, ani na jeho sexuální stránku. Mnozí jedinci se ale za oprávněné rádce považují, a tak se není čemu divit, že jsou média...

Výběr článků

Načítám