Hlavní obsah

Jak rozhodně nezačínat vztah

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rané začátky každého vztahu bývají plné nadějí a očekávání, stejně tak ale mohou být plné chyb, které mohou vést k brzkému konci seznamování. Čemu se raději vyhnout?

Foto: Profimedia.cz

Na počátku vztahu sbíráme o protějšku řadu informací a hodnotíme, zda je ten pravý. Pozor, ať ho neodradíte zbytečnými chybami.

Článek

Vztahová expertka Tina Wilsonová radí, jak rozhodně nezačínat romantický vztah, zároveň odhalila nejčastější úskalí, se kterými se lidé v počátečních fázích randění setkávají.

Jak uvádí, dle jejího názoru i zkušeností není například vhodné ihned na počátku říkat tzv. bílé, nebo chcete-li milosrdné lži, které nikomu neublíží.

„I když později vše odhalíte a bude vám odpuštěno, mohou se i tak objevit podvědomé bloky, kvůli kterým bude mít váš protějšek větší problém s důvěrou,“ vysvětluje pro Daily Mail.

Co tedy na počátku vztahu rozhodně nedělat?

Neobelhávejte

„Pokud to se vztahem myslíte vážně, musíte být od začátku upřímní a otevření. Musíte emocionálně růst a učit se, že i zranitelnost může znamenat hluboký a smysluplný vztah. Není to známka slabosti,“ vysvětluje.

Lhaní ve vztahu. Kdy lze ospravedlnit, a kdy už ne

Styl

„Říkat od počátku i malé lži jen proto, že si myslíte, že je chce dotyčný slyšet, není dobrý nápad. Nevytváří to zdravé návyky,“ dodává.

Netlačte hned na pilu

„Je zbytečné hned od začátku tlačit na pilu a být příliš vážný v rozhodnutích,“ popisuje odbornice další věc, které je lepší se vyhnout.

„Užíváte si vzájemnou společnost, hledáte kompatibilitu, bavíte se. Jakmile ale budete na všem lpět a chtít mít pocit kontroly, může to u protějšku vyvolat obavy. A to na úkor počínajícího vztahu,“ vysvětluje.

10 největších chyb, které ženy dělají ve vztazích

Vztahy a sex

A rozhodně to není jen o tom, co ve vztahu chcete, ale i o tom, jak moc budete toužit po vzájemném kontaktu. Psaní zpráv či volání co pár minut také není dobrým postupem, byť to nemyslíte nijak zle.

Nepředvádějte se

Ano, každý člověk chce udělat dobrý dojem, ale přehrávání není vhodné. Navíc přetvářka je velmi vyčerpávající a dlouho nevydrží.

„Samozřejmě existuje něco jako etiketa prvního, druhého či třetího rande, kde budete věci malinko přikrášlovat, základ by měl být ale vždy autentický. Pokud máte už na počátku pocit, že musíte mnohé skrývat, není pro vás daný protějšek ten pravý,“ dodává Wilsonová.

Nejčastější chyby, kterých se dopouštíme při komunikaci s partnerem

Vztahy a sex

Nedávejte plané sliby, nezrazujte

„Život je náročný a kdykoli se mohou objevit potíže, ale v novém vztahu byste se právě protějšku měli věnovat, jak jen to jde. Utlumení nového milostného zájmu hned v počátku totiž bývá jedním z katalyzátorů hádek. Čím častěji se tak děje, tím víc se objevují obvinění, proč jeden druhému nezavolal, když to slíbil, proč nakonec nejdete do kina, když už to bylo domluvené a podobně,“ uvádí příklady Wilsonová.

„Naznačuje to, že upřednostňujete jiné lidi či věci před partnerem (partnerkou), a to rozhodně není způsob, jakým byste měli začínat nový milostný vztah,“ dodává.

Pět varovných příznaků, že vztah selhává

Vztahy a sex

Stejně tak si dávejte pozor na to, abyste k někomu nevysílali falešné signály. Třeba chcete jen nezávazně flirtovat, ale vaše chování může vzbuzovat dojem, že chcete něco víc. Když se to nestane, dotyčnému hodně ublížíte.

Na co se raději zaměřit
Sdílejte své naděje a sny. „V nových vztazích byste měli být sami sebou, ale také upřímní o tom, co ve vztahu chcete a sdílet své naděje i sny. Není nutné to vyhrknout hned na prvním rande, ale až se budete cítit pohodlně a bude to správné načasování,“ nabádá Wilsonová.
Nastavte si hranice. „Mnoho párů se časem navzájem pohltí, je proto dobré najít rovnováhu. Není dobré vzdát se své nezávislosti, stanovte si hranice a pokračujte v tom, co jste dělali dříve. Nezapomeňte na své já,“ radí.
Pokud už nemáte zájem, řekněte to. „Jakmile vám něco ve vztahu přestane vyhovovat, dejte to najevo. I to, že už nechcete pokračovat. Buďte upřímní, jakmile to půjde, s ohledem na situaci. Nedávejte zbytečnou naději, jen tím ublížíte,“ vysvětluje Wilsonová.
Zajímejte se. „Zeptejte se ho/jí, jak se má, co jejich den. I takto překvapivě jednoduchá otázka je v nových vztazích velmi účinná,“ radí odbornice. Jednoduše ukazuje, že máte zájem. A když nejste spolu, zvedněte telefon a zavolejte. Tento „staromódní“ způsob komunikace je mnohem smysluplnější než třeba smajlíky a textové zprávy.
Zaměřte se na současnost. Nikdy nedovolte, aby vaše minulá zkušenost se vztahem bránila tomu novému. „Nesrovnávejte, nepředpokládejte, že dotyčný/dotyčná jsou stejní jako minulí partneři a budou dělat stejné věci či chyby. Může to velmi zastínit úsudek o současném vztahu,“ dodává Wilsonová.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám