Hlavní obsah

Jak moc nás dokáže změnit láska a zamilovanost

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Láska s námi dokáže dělat divy. Z racionálně uvažujících jedinců se rázem stávají nervózní, nestabilní a někdy až doslova trapní blázni. Může za to lidský mozek, který při emocích lásky vypíná mozkovou kúru, jež zodpovídá za uvažování a zdravý úsudek.

Foto: Profimedia.cz

Při zamilovanosti dochází k chemickým změnám v mozku.

Článek

Při zamilovanosti dochází k chemickým změnám v mozku, jež způsobují závratě a iracionální chování. Magnetická rezonance mozku prokazuje, že pokud zamilovaná či milující osoba vidí svůj objekt lásky, okamžitě dojde k vypnutí čelní kůry, takže není schopen kritického myšlení a pochybování.

„Když vidíte někoho, do koho jste vášnivě zamilovaní, některé oblasti mozku se mocně aktivují. Ale velká část se deaktivuje, především část, která hraje významnou roli v úsudku,“ tvrdí profesor neurologie Semir Zeki z University College London.

Zamilovaní lidé jsou schopni se rozhodovat a usuzovat kriticky v jiných oblastech života, třeba v obchodu či povolání. Takže je ale těžké je přesvědčit, že se chovají nerozumně a ztratili zdravý rozum v novém vztahu.

Láska také vypíná oblasti řídící strach a negativní emoce, proto jsou zamilovaní lidé tak nebojácní a pozitivní ve vztahu k okolnímu světu.

Na hormonální úrovni dojde u zamilovaných k prudké sekreci dopaminu, který zvyšuje touhu po potěšení a snižuje schopnost vnímat bolest, vyvolává euforii a touhu. Naopak hladina serotoninu klesá, takže tito lidé jsou zároveň úzkostnější a nervóznější. K tomu se při pohledu na milovanou osobu vylije do těla velké množství adrenalinu, který vyvolá bušení srdce a vyschnutí v ústech.

Reklama

Související témata:

Související články

Co mladé muže láká na starších partnerkách

Dnešní třicátnice i čtyřicátnice jsou pro mnohé mladíky atraktivnější a přitažlivější než celá řada dívek stejné věkové kategorie. Podle odborníků je to dáno...

Až pětina mužů touží po své první lásce

První láska je pro mnohé tak silný emocionální zážitek, že na něj nelze zapomenout. Podle nejnovějších průzkumů bylo zjištěno, že pětina mužů touží po návratu...

Výběr článků

Načítám