Hlavní obsah

Ideální sex obsahuje čtyři důležité fáze

Mnoho lidí přistupuje k sexu jako k nástroji, prostřednictvím kterého dosáhne vytouženého orgasmu. Pravdou ale zůstává, že milování s sebou přináší další tři nenahraditelné fáze, které bychom si měli vychutnávat podobně jako orgasmus.

Foto: Profimedia.cz

Každá fáze milování má své výhody.

Článek

Přemýšleli jste někdy nad tím, jaké fáze zažíváte během sexu? Ani ve vědeckých kruzích nebylo toto téma dlouhá léta na pořadu dne. Vše se změnilo až s příchodem výzkumníků Williama Masterse a Virginie Johnsonové, kteří tzv. cyklus sexuální odezvy rozdělili do čtyř fází: vzrušení, relativní klid, orgasmus a řešení.

„Později vědkyně Helen Singer-Kaplanová navrhla třífázový model, který se skládal z touhy, vzrušení a orgasmu,“ vysvětluje sexuoložka Jess O'Reillyová a dodává, že následně vědci vše poupravili a přidali fázi očekávání.

1. fáze: očekávání

Zřejmě nikoho nepřekvapí, že fáze očekávání je plná vzrušení a vášně. I když si možná myslíte, že je čistě psychologická, ve skutečnosti se v těle odehrává mnoho zajímavých procesů.

„Ukázalo se, že během fáze očekávání se v mozku aktivuje několik částí, včetně místa, které je považováno za centrum potěšení a řídí uvolňování dopaminu,“ říká O'Reillyová a dodává, že během první fáze je hladina dopaminu nejvyšší.

Kdy je ideální čas na sex? Řiďte se podle svého chronotypu

Vztahy a sex

„Z toho vyplývá, že očekávání nemusí nutně předcházet potěšení. Očekávání je potěšením samo o sobě,“ míní sexuoložka pro Well and Good.

Vědci se také shodují, že pokud sex očekáváme v naší mysli nebo na základně pozorovatelných podnětů, pak se naše tělo dokáže lépe připravit na fyzický zážitek.

2. fáze: vzrušení

Fáze vzrušení mnozí považují za předehru. Vždy ale záleží na tom, co si pod předehrou představujete, protože ne každý ji vnímá stejně.

V každém případě během fáze vzrušení se naše tělo viditelně proměňuje. Podle Jess O'Reillyové dochází k vyššímu průtoku krve do genitálií, prsou a rtů, což má za následek zduření a změnu barvy zmíněných oblastí.

„Zároveň dochází k lubrikaci pochvy, erekci penisu, vzpřímení bradavek, zrychlenému dechu i zvýšení krevního tlaku,“ vyjmenovává O'Reillyová.

V této fázi se vyplatí, když nebudete pospíchat, naopak dáte prostor svému tělu a jeho potřebám. „Jakmile si dáte načas, kultivujete přítomný okamžik a zvýšíte vzrušení, díky kterému můžete snáze dosáhnout orgasmu,“ dodává sexuoložka.

Jak okořenit sexuální život? Nebojte se změnit slovník

Vztahy a sex

3. fáze: relativní klid, jež lépe vystihuje výraz „klid před bouří” 

Na první pohled se může zdát, že se jedná o nejnudnější fázi, ale není tomu tak. Během fáze relativního klidu se známky vzrušení nadále zvyšují.

„Dokonce si můžete všimnout následujících fyzických změn: vnější část pochvy otéká, děloha se dále napíná vzhůru, varlata se zvedají blíže k tělu a srdeční frekvence se nadále zvyšuje,“ říká sexuoložka.

Pokud si chcete třetí fázi vychutnat plnými doušky, pak zpomalte a soustřeďte se výhradně na aktuální pocity. Naopak zkuste ze své hlavy zcela vymazat myšlenky na orgasmus.

„Sex může být velmi příjemný a uspokojující zážitek, a to bez ohledu na to, zda dosáhnete nebo nedosáhnete orgasmu. Možná zjistíte, že prodloužení třetí fáze vede k novým pocitům, zvýšenému sexuálnímu napětí, případně i intenzivnějšímu orgasmu,“ vysvětluje O'Reillyová.

Každodenní návyky, které vás připravují o orgasmus

Vztahy a sex

4. fáze: orgasmus

Na rozdíl od všeobecného přesvědčení není orgasmus standardní reakcí, kterou můžete očekávat při každém sexuálním aktu. Pokud se ale vyvrcholení stane součástí vašeho milování, pak se dočkáte nejen uvolnění sexuálního napětí, ale také silného fyzického zážitku.

„Navíc orgasmus s sebou přináší dlouhodobé výhody, jako je pocit relaxace, kvalitní spánek a povznesená nálada,“ uzavírá sexuoložka.

Reklama

Související témata:

Související články

Orgasmická propast mezi partnery

Zatímco muži při milování dosáhnou svého vyvrcholení v 95 % styků, u žen se tak děje jen v 65 %. Odborníci tak v této souvislosti hovoří o orgasmické propasti...

Pět úžasných způsobů, jak stimulovat klitoris

Možná chcete vyzkoušet něco nového, možná máte pocit, že partner usnul na vavřínech a během intimních hrátek váš klitoris přehlíží. Ať tak či onak, je nejvyšší...

Výběr článků

Načítám