Hlavní obsah

Hormon lásky prý dělá ze zamilovaných lháře ze soucitu

Novinky, bok

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Byť by to tak nemělo být, přesto lhaní patří do běžného života většiny lidí. I když se někdo ohradí, že nikdy nezalhal, nejspíš to tak nebude. I malá lež ze soucitu je totiž stále lež. Malé nepravdy, kterými chceme někoho potěšit, místo abychom mu ublížili, se objevují o to víc mezi zamilovanými lidmi.

Foto: Profimedia.cz

Malá nevinná lež pro potěšení partnera nemusí být na škodu. Nesmí se ale ze lhaní stát nosný bod celého vztahu.

Článek

Řekli jste někdy své polovičce, že už nemáte hlad, jen aby váš protějšek mohl dojíst kousek koláče navíc, který máte oba tak rádi? I když by se vám do žaludku ještě onen kousek určitě vešel? A co pánové, co takhle potvrzení, že partnerkou vybrané šaty (boty) jí hodně sluší, i když si myslíte ve skutečnosti trochu něco jiného?

To je jen velmi letmý příklad toho, kdy lidé lžou ze soucitu, jen aby potěšili toho druhého. A podle vědců za tím vším stojí jeden zásadní viník - oxytocin, zvaný též hormon lásky. Alespoň to prý potvrdila nová studie publikovaná v časopise Proceedings of the National Academy of Sciences.

Jednoduše řečeno - jsme-li zamilovaní, rádi a bez pocitu viny zalžeme svému partnerovi (partnerce), pokud jen trochu víme, že ho (ji) tím potěšíme či uděláme radost. Neřekneme na rovinu to, co bychom řekli komukoli jinému.

Je lhaní vždy nutné?

Ve vztahu je určitě důležité umět potěšit partnera jak po fyzické, tak psychické či citové stránce. I malé lži proto ne vždy vadí, nesmí se z toho ale stát hlavní náplň vztahu. Je třeba mít i dostatek sebevědomí a nepodřizovat svůj život jen partnerovi a nelhat vždy v okamžiku, kdy se budete bát případné negativní reakce.

„Vždy zvažte, zda je opravdu nutné onu nevinnou lež říci, zda nejde odpověď formulovat trošku jinak, aniž by ublížila. Zalhat pokaždé jen pro potěšení druhých není rozhodně dobrým životním krédem,” uvádí vztahová expertka Isiah McKimmieová.

Oxytocin v roli milostného pomocníka

McKimmieová zároveň dodává, že oxytocin ovlivňuje lidi i v dalších ohledech. „Je také znám jako sbližovací či citový hormon. Uvolňuje se při příjemných dotecích a zároveň pomáhá připravit tělo na milování. Proto jsou doteky tak důležité jako předehra - a to hlavně pro ženy. Právě u nich totiž napomáhá k zvlhčení pochvy před milováním,” citovala pro server Cleo.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám