Hlavní obsah

Gynekologie pro věřící ženy nenutí k potratu

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRATISLAVA

Otevření první gynekologické ambulance pro věřící Slovenky je nyní na spadnutí. Má být brzy otevřena v Bratislavě. S myšlenkou zřízení takové speciální ordinace pod patronátem katolické církve přišel na Slovensku již před deseti lety kněz Ján Košč, který odkazoval na příklady z Itálie. Tehdy církev jeho nápad neprosadila, obrat nastal až teď.

Foto: Adéla Beranová
Článek

"Pokud se věřící žena dostane do problémů se svým svědomím, bude mít možnost navštívit gynekologickou ambulanci U Milosrdných bratří v Bratislavě," řekl mluvčí Konference biskupů Slovenska (KBS) Marián Gavenda.

Podle jeho slov otevření ambulance podpořila lékařská komise KBS na základě stížností řady žen. "Věřící ženy se na nás často obracejí s žádostí, abychom jim doporučili věřícího lékaře. Podle našich informací totiž někteří gynekologové ženy přemlouvají, ba někdy je přímo nutí k potratům. A tomu chceme zabránit," prohlašuje Gavenda.

Údajně se to stává především v případech, kdy ženy mají více dětí, ale kvůli víře o přerušení těhotenství neuvažují. "Tyto ženy nehledí na možné finanční komplikace a další dítě chtějí. U některých lékařů si za to vyslouží posměch a ironické poznámky," tvrdí Gavenda. "Často také straší ženy, že dítě nebude zdravé. Pokud se však žena přesto rozhodne dítě donosit, porodí zdravé dítě. Mně to připadá, že tito lékaři si přemlouváním k interrupci chlácholí vlastní svědomí," říká.  

Život či smrt

Zřízení církevní ambulance je podle mluvčího projevem demokracie. "Pokud chtějí mít ženy jistotu, že je nikdo nebude přemlouvat k potratům, umožníme jim to. Tady ani nejde o to, kdo je věřící a kdo ne. Já to rozděluji jednoduše - někdo je pro kulturu života, někdo pro kulturu smrti," podotýká se zdůrazněním, že církev je zásadně proti interrupcím.

Ředitel nemocnice U Milosrdných bratří Peter Križan říká, že půjde o zcela normální gynekologickou ambulanci. "Potřebovali jsme ji. Pronajali jsme proto prostory soukromému lékaři. Fakt, že zřizovatelem naší nemocnice je řád sv. Jána, zaručuje, že nikdo nebude ženy nutit k potratům."

Slovenské gynekology však paušální církevní obvinění o nucení k potratům pobouřila. "Opravdu si nemyslím, že v gynekologických ambulancích jsou katolické ženy k něčemu nuceny. Každá je především pacientka. A my interrupce v žádném případě neděláme rádi," reagoval nejmenovaný gynekolog z Bratislavy.

Reklama

Související články

Žena zemřela při operaci na gynekologii

Pětadvacetiletá žena zemřela v sobotu přímo na operačním sále v nemocnici v Kroměříži. Zdravotní sestra se na gynekologickém oddělení, kde také pracovala,...

Gynekologické zločiny

Není nad to, když gynekologickou osvětu začnou dělat v kostele. Vedle svíček, růženců a jiných posvěcených škapulířů tam totiž najdete rozmanité tiskoviny....

Výběr článků

Načítám