Hlavní obsah

Fyzický odpor k partnerovi signalizuje konec vztahu

Novinky, Andrea Zunová

Jak je vůbec možné, že člověk, kterého jsme plně milovali, se najednou proměnil a nás už na něm nepřitahuje vůbec nic? Ba dokonce nás fyzicky odpuzuje? A když k partnerovi cítíme fyzický odpor, je vůbec cesta zpět?

Foto: Profimedia.cz

Je důležité vybrat si partnera, který je nám dotykově příjemný.

Článek

Podle psycholožky Alice Vondrové musí každý člověk velice dobře zvážit, koho si k sobě připoutá. „Základním předpokladem, aby člověk byl s někým schopen partnersky žít je, že je mu ten druhý dotykově příjemný,“ říká. Podle psycholožky je právě dotyková příjemnost (apetence) základním aspektem toho, jak s někým žít nablízku a vyvíjet erotiku. A na to by se nemělo zapomínat během seznamování. „A to i v případě, že by objekt zájmu byl majitelem ostrovů a jachet,“ upozorňuje Alice Vondrová. S tím totiž nejde žít.

Odpuzovat může mnoho věcí

Důvodů, proč nás náš partner odpuzuje, může být mnoho. Jedním z nich je ten, že když si je člověk tím druhým jistý, nebo se tzv. dostane „pod čepec“, přestane na sebe dbát. Ačkoli se obecně míní, že je to spíše mužská záležitost, najdou se takové i ženy. Tito lidé např. ztloustnou, přestanou dodržovat osobní hygienu, nebo obě věci najednou. „A ono, když se k člověku blíží páchnoucí hora tuku, tak nemyslím, že by bylo možné rozpoutat nějaké erotické dusno,“ říká psycholožka Vondrová.

Další skupinou, která se svým protějškům zprotiví, jsou podle ní chorobní žárlivci. „Chorobný žárlivec naléhá, tlačí do kouta a neustále si vynucuje pozornost jakéhokoli druhu a zamezuje úplně všemu kolem tak, že se stane posléze odporným“.

Problém mají také z velké části páry, kde jsou lidé s nestejnou potřebou sexuálního vyžití. V těchto vztazích má (častěji) muž nesrovnatelně vyšší potřebu frekvence sexuálního života než žena. Alice Vondrová podotýká, že se tak děje „zvláště v době, kdy je žena ještě k té své malé apetenci nějak handicapovaná. Např. je po šestinedělí, stará se o malé dítě, se kterým se nevyspí, je unavená atd. A muž neustále vynucuje a někdy opravdu tvrdě vynucuje, i téměř znásilněním, tzv. manželské povinnosti. Tím zcela spolehlivě dovede ženu k dotykovému odporu. A začne jí být odporný, i když se jí dotkne v tramvaji, natožpak na společném manželském loži“.

Důležitá je prevence

Na otázku, zda se tento problém dá vyřešit, odpovídá Alice Vondrová záporně. Řešením je podle ní prevence, aby k fyzickému odporu nemohlo dojít. „V momentě, kdy tady dotykový odpor je, tak za mou mnohaletou zkušenost vím, že s tím se už většinou nehne,“ dodává.

Reklama

Související témata:

Související články

Jak vycházet se svým ex-partnerem

Rozvodů stále přibývá. Podle statistiky jen za první čtvrtletí letošního roku u nás bylo rozvedeno sedm tisíc manželství a ve více než polovině případů šlo...

Výběr článků

Načítám