Hlavní obsah

Encyklopedie sexu - Erekce

Pohlavní styk je možný jen tehdy, když se pohlavní úd ztopoří, tedy když dojde k erekci. Na erekci má vliv nervové centrum uložené v nejspodnější části míchy spinální. To reaguje na zrakové a čichové stimuly, na představivost a fantazii. Ztopoření mohou vyvolat také dotyky, píší odborné knihy. Dnešní díl encyklopedie sexuálních rekordů se bude věnovat právě erekci.

Foto: Dalibor Durčák
Článek

Při erekci se naplňují kavernozní a houbovitá tělíska pohlavního údu krví. Tato tělíska jsou tvořena houbovitou tkání, ve které jsou mezery, v nichž se soustřeďuje krev. Tato krev se už nemůže vrátit zpět, protože jí v tom zabraňuje pasivní kontrakce v žilách. Kontrakce povolí až po ejakulaci.

Úhel erekce

Při erekci se pohlavní úd napíná, roste, prodlužuje se a vztyčuje šikmo vpřed a vzhůru. Na základě vědeckých prací Masterse a Johnsonové bylo zjištěno, že penis dosahuje při erekci délky asi 16 cm a jeho průměr je asi 4 -4, 5 cm. Předkožka se stahuje a obnažuje žalud penisu, který zesílí a zbarví se do červena.

Během ztopoření svírá penis s horizontálou úhel okolo 45° až 60°. Nejběžnějším úhlem je právě 45 stupňů, ten byl pozorován u 15 - 20 % zkoumaných případů. Úhel erekce je většinou ostřejší u mladých mužů kolem dvaceti let. S přibývajícím věkem se úhel snižuje. "Průměrný stupeň úhlu ztopoření u mužů po padesátce se rozhodně zmenšuje," tvrdí sexuologové.

Nejdéle trvající erekce

Z různých důvodů může být žádoucí udržovat erekci co nejdéle. Je jisté, že trvání erekce delší než jednu hodinu není ničím výjimečné. Navíc pro některé lidi není nijak těžké udržet penis ve ztopořeném stavu, pokud je po celou tu dobu zasunut uvnitř vagíny.

Sexuolog Kinsey zaznamenal, že při trvalém vzrušování vydrží mít erekci teenageři a mladiství více než hodinu. U šedesátníků se tato doba zkracuje na 7 minut. Uvádí ovšem také, že s prodlouženou stimulací dokáží někteří mladí muži udržet svůj penis ve stavu ztopoření klidně i několik hodin.

Nejrychlejší erekce

Rychlost erekce se liší od muže k muži. A navíc se u každého jedince ještě různí od jedné sexuální zkušenosti ke druhé. V tomto případě jsou vysoce relevantními faktory alkohol a únava. Stejně tak míra erotického vzrušení.

Sexuolog Kinsey má ve svých záznamech i rekordní zápisy. Mezi jím zkoumanými muži se objevili i takoví, u kterých se erekce objevila už během tří sekund.

Příště: Líbání

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám