Hlavní obsah

Dick Cheney podpořil homosexuály

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

DAVENPORT

Americký viceprezident Dick Cheney v úterý u příležitosti volební kampaně ve státě Iowa prohlásil, že nepodpoří federální zákaz homosexuálních sňatků. Jeho stanovisko je v rozporu s postojem prezidenta USA George W. Bushe.

Foto: Jiří Smutný

Tereza Škrháková v Akátovém domě

Článek

Setkání se zúčastnila rovněž jeho dcera, která je lesbička a jejíž orientaci Cheney, otec dvou dospělých žen, veřejně připomněl. Otázky homosexuality jsou proto jeho rodině velmi blízké.

Svoboda ve výběru vztahů

"Svoboda znamená svobodu pro všechny. Lidé musí být svobodní ve volbě jakýchkoliv typů vztahů," prohlásil s tím, že jde o jeho vlastní názory, které neovlivňují politiku Bílého domu.

Cheney se dále domnívá, že problematiku legalizace sňatků gayů a lesbiček by měly dojednávat jednotlivé státy, nikoliv Washington jakožto celek.

Zároveň však akceptuje Bushův boj za změnu zákona, který by zakazoval svatby mezi osobami stejného pohlaví. Prezidentův návrh novely však v červenci Senát zamítnul.

Hlasujte v anketě pod článkem:
Souhlasíte se sňatky homosexuálních partnerů?

Republikánský prezident, jehož odpor k homosexuálním svazkům je všeobecně známý, za svatbu považuje jen svazek osob opačného pohlaví.

Postoj Cheneyho se částečně slučuje s názorem demokratických odpůrců. Ačkoliv plně nesouhlasí se sňatky mezi gay a lesbičkami, jsou ochotni přistoupit na změny v Ústavě.

Anketa

Souhlasíte se sňatky homosexuálních partnerů?
Ano
68,2 %
Ne
24,3 %
Nevím
7,5 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 1250 čtenářů.

Reklama

Související články

USA: Senát homosexuální sňatky nezablokoval

Americký Senát ve čtvrtek zablokoval kontroverzní dodatek k ústavě o zákazu sňatku homosexuálů, který předložili republikáni a podporoval ho i prezident George...

Výběr článků

Načítám