Hlavní obsah

Deník čerstvého otce - Proč kostrám nechutná zmrzlina

Novinky, Robert Fajman

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tuhle úžasnou otázku ze sebe vysypal malý chlapeček za mými zády, dřepící u plakátu na zmrzliny na zahrádce místní hospůdky. U obalu fialového cucu na klacku Dracula, byly totiž pěkně vyobrazeni kostlivci. O něco větší holčička neváhala a bez obtíží mu vysvětlila, že kostry nemají zrmzlinu rády, protože ji nemají jak jíst. Chybí jim totiž "kůžička" na břiše a zmrzlina by jim propadla! Tak proto!

Foto: Pavel Svoboda (archív)

Pavel Svoboda - umělecký ředitel Mezinárodního hudebního festivalu F.L.Věka

Článek

Přímočarost dětského myšlení je fascinující, žádné okličky, vytáčky, prostě kouknu a vidím - bez kůžičky není pošmáknutí, he! Naše Alžbětka má do studie problematiky zmrzliny v Karpatech daleko, ale pokrůčky nám dělá radost a lepší náladu!

Poslední týden se vítězem v žebříčku hitů staly ponožky, nohy si  můžeme odfajfknout ze seznamu neobjevených bavidel. Zjistila náhle jejich existenci a rázem tráví nožky nemalý úsek dne nacpané, oslintané v pusince. Lépe se ovšem žužlají v ponožkách, bosé to není ono. Soudě dle jejího výrazu, když si poprvé strčila holé prsty u nohou mezi rtíky, není to asi tatáž chuť, co dlaně. V ponožkách to šmakuje víc!

Držíme-li ji v náručí (v levé ruce, lépe řečeno), se zájmem až vyděračským sleduje druhou ruku (zbývá pravá), která přesouvá směrem k ústům nějaký ten rychlý dlabanec, na který jindy nebyl čas. Dříve ji stravování rodičů nechávalo zcela chladnou - teď pozoruje sousta či loky tak bystře, až má jeden dojem, že nějakým tím rohlíkem s máslem a hltem Kofoly by nepohrdla. Zatím však musí vystačit s mlékem, tím všelékem z matčina prsu.

Bod číslo tři: Bětule též nově registruje s velikým zájmem zbylé dva spoluobyvatele bytu - psa a kočku, víská na ně, otáčí se, natahuje ručky. Třeste se, až budu lézt! Už teď má stisk jak Rambo, ráda se probírá kšticí rodičů a vymanit se ze sevření jejích drobných prstíků není legrace!

Usínat na posteli jí nebaví, jednoznačně přešla na variantu náruč.

Probouzí se voňavá nadšením a zářící tím nejspontánnějším úsměvem, který si lze představit. My dospěláci vstáváme neohrabaně, těžce, vrzavě! (Alespoň já poslední dobou ano! Uff.) Hned bych měnil - alespoň trochu té čerstvosti nasát. Ačkoliv pohled na ni nabíjí sám o sobě.

Druhá stránka věci je, že večer už toho z nabití moc nezbývá a odnáší to nervy, potažmo manželka. Poslední dobou jsem podrážděný a to se pak nevyhnu porovnávání zásluh. (Manželka: JÁ se neflákám, drahoušku, JÁ se o ní starám celý den, jestli ti to ušlo!, : JÁ dřu v práci jak soumar, abych vydělal na plíny, pokud sis nevšimla! A tak podobně, je to nepěkné.) To mívám do super pozitivního otce a manžela daleko.

A abych nezapomněl - k dilematu z předminula (digifoťák či digikamera) - rozhodli jsme se pro foťák - za poslední týden máme v PC asi 500 fotek, ehm, úžasná hračička ...  Víte, já se často hrabu černobílou nostalgii fotek ze svého dětství, vzpomínám rád a s úsměvem. Teď už jsou barvy tak digitálně dokonalé, že to není ani ono, ale i tak...

Související témata:

Související články

Deník čerstvého otce - Porod!

Když řeknu, že jsem dostal jako jediný ze třídy za jedna z maturity, jen proto, že jsem si vytáhl jedinou otázku, co jsem uměl, bude to znít jako obehraná...

Deník čerstvého otce - Otisky

Zatímco já mám z dětství pár cenných, černobílých fotek, končících někdy čtyři roky po narození, naše Betynka si v pokročilejším věku zalistuje úhlednou...

Deník čerstvého otce - Osudové okamžiky

Co dělá osudové okamžiky tím málem, co utkví v našich děravých hlavách poté, co vyšumí vše ostatní a podstatnější. Když si tak sednete na lavičku za kýčovitě...

Výběr článků

Načítám