Hlavní obsah

Chudí mladíci místo kondomů používají igelitové pytlíky

– BRISTOL
Novinky, Korzo/P

Britští odborníci, kteří se zabývají sexuálním zdravím, překvapivě zjistili, že mladí lidé, kteří mají hluboko do kapsy, používají místo prezervativů igelitové fólie. Přestože pánské ochrany nejsou příliš drahé, teenageři si raději vypomáhají sáčky a obaly od chipsů a různých pochutin.

Foto: Radka Žáková

Po stopách důlní činnosti se můžete vypravit na naučné stezce, která byla otevřena v Břasích na Rokycansku.

Článek

Experti přitom zdůrazňují zcela jednoznačnou skutečnost - podobné amatérské náhrady nefungují jako antikoncepce ani náhodou a už vůbec neochrání před pohlavně přenosnými nemocemi.

Na prezervativy nemají

"Tohle se děje, když jsou lidé v zoufalé situaci. Ti mladí lidé nemají peníze ani na autobus do města, natož aby si mohli dovolit koupit kondomy," uvedl konzultant v sexuálních otázkách Peter Greenhouse, který pracuje v Bristolské královské nemocnici.

"Používání obalů od chipsů a fólie může sice vypadat jako vtip, ale když se zabýváte sexuálním životem teenagerů z chudších vrstev, stává se pro vás podobná antikoncepce realitou. Snažíme se teenagery informovat o pohlavních nemocech, ale oni bohužel nemají peníze, aby se proti nim účinně bránili," dodal Peter Greenhouse, jemuž projde rukama v Milneském centru pro sexuální zdraví zhruba 550 lidí týdně.  

Kondomy zdarma v ordinaci

Asociace pro rodinné plánování proto požádá vládu, aby poskytla finanční prostředky na bezplatnou sexuální ochranu pro teenagery, která by byla k dispozici v ordinacích lékařů po celé zemi.

"Mladí lidé potřebují získat přístup na kliniky, potřebují informace týkající se antikoncepce, která funguje, ochrání je před početím a je spolehlivá i při ochraně proti pohlavně přenosným nemocem," dodal Greenhouse.

Reklama

Související články

Kondomy se asi budou moci prodávat všude

Ve středu se zvedla velká vlna odporu proti stávající vyhlášce ministerstva zdravotnictví, která už platí tři roky a podle níž kondomy mohou prodávat pouze...

Čína povolila první reklamu na kondomy

Čínská vláda povolila veřejnoprávní televizi vysílat reklamu na prezervativy. Poprvé se tato reklama, která je v čínských poměrech bezprecedentní, objevila...

Výběr článků

Načítám