Hlavní obsah

Chronické bolesti jsou často opomíjeným utrpením

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

LONDÝN

Nesnesitelné a dlouhotrvající bolesti různého druhu a původu sužují třetinu Evropanů. Lidé, kteří trpí těmito chronickými bolestmi, často následně podléhají depresím a potýkají se s potížemi usínat. V horším případě pak trpící lidé, kteří se nemohou bolestí zbavit, pomýšlejí dokonce na sebevraždu.

Foto: Vratislav Konečný

ilustrační foto

Článek

Nejnovější britský průzkum se uskutečnil v šestnácti evropských zemích a zúčastnilo se ho 46 tisíc osob. Výzkum prokázal, že třetina obyvatel trpí nesnesitelnými bolestmi. Nejčastěji lidé trpí kvůli artróze, osteoporóze, bolestem zad a pooperačním bolestem. Studie dále uvádí, že nejvíce chronicky postižených osob žije v Norsku, nejméně naopak ve Španělsku.

Chronické utrpení znemožnilo kariéru

Chronická bolest nemocné svazuje a může jim dokonce zničit život. Důkazem toho je třeba příklad kdysi nadějné tenistky Alice Petersonové, která trpí artrózou: "Měla jsem hrozné bolesti, jenom dát si nohu přes nohu bylo, jako kdybych chodila po žiletkách," svěřila se se svým utrpením Petersonová.  

Lékaři na rozpacích

Lékaři chronickým bolestem nepřikládají mnoho významu a často si nevědí rady, jak postiženým účinně pomoci. Podle pacientů se zdravotníci jen málo informují o nových metodách, které by pomohly překonat chronické bolesti.

Mnozí lékaři údajně tyto bolesti podceňují a doporučují jen léky proti běžným bolestem, které však chronického utrpení nezbaví. "Dvacet až třicet pacientů tvrdí, že lékaři očividně nechápou, že by mohli trpět bolestmi, když se operace povedla a rána zahojila," říká Harald Breivik, odborník, který se na výzkumu podílel.

Dále uvedl, že zdravotnický personál by měl být v této oblasti lépe vyškolen a veřejnost by si také zasloužila lepší informovanost.  

Podceňované bolesti způsobují ekonomické ztráty

Chronické bolesti jsou příčinou pěti miliónů zameškaných pracovních dnů v evropských státech, kde se průzkum prováděl, což je z ekonomického hlediska neopomenutelným faktem. Právě proto se odborníci domnívají, že tomuto dosud pomíjenému problému bude v budoucnu věnováno více pozornosti.  

Anketa

Jste svazováni nějakou chronickou bolestí?
Ano
79,8 %
Ne
12,7 %
Nevěřím, že něco takového vůbec existuje
7,5 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 173 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám