Hlavní obsah

Chování bezprostředně po sexu aneb Co chceme a co dostaneme

Novinky, bok

Vzájemná blízkost sdílená s milovaným protějškem je něco, po čem touží muži i ženy. Ne vždy se ale poštěstí trávit společné chvilky s partnerem v takovém množství, jak by si mnozí přáli. To se například týká i sexu, přesněji okamžiků bezprostředně po něm.

Foto: Profimedia.cz

Není nikde psáno, že po sexu musíte hned vstát z postele a jít něco dělat nebo naopak hned usnout. I krátké mazlení či povídání s partnerem není na škodu.

Článek

Faktorů, které udržují vztah nejen v chodu, ale i funkční, je celá řada. Důležitá je samozřejmě na počátku zamilovanost a později i láska. Neméně důležitá je ale i schopnost a hlavně ochota komunikovat, a to nejen o tom hezkém, co v životě chceme společně s partnerem sdílet, ale i o problémech, které dříve či později nastanou.

Další nezbytností je pak i vzájemná sdílená blízkost, která vztah upevňuje, ale dáváme tím i druhému najevo, že o něj stále stojíme. V současném hektickém světě to ale někdy vypadá, že ne všechno co chceme, také dostaneme, cituje server Cleo.

Málokdy máme kvůli pracovnímu vytížení čas jeden na druhého, a když už můžeme trávit společné chvilky s partnerem komunikací nebo společnými zájmy, raději se díváme místo toho třeba na televizi nebo spíme.

Místo mazlení spánek

Podobné je to i v sexu, respektive bezprostředně po milování. Právě tehdy se přímo nabízí trávit s partnerem v objetí společnou chvilku. Jestli to tak ale ve skutečnosti je, to už je jiná. A právě na to se snažili přijít odborníci z University of Michigan, Susan Hughesová a Daniel Kruger.

V rámci výzkumu zjišťovali chování 456 studentů dobrovolníků právě v tom, jak tráví se svou drahou polovičkou chvíle bezprostředně po sexu. Někdo si jde dát hned po sexu sprchu, jiný zase něco k snědku, jen málokdo leží ještě chvilku s partnerem v objetí a třeba si o něčem povídá. Zato valná většina bez problému přiznala, že téměř bezprostředně po sexu usíná. A to jak muži (ve větší míře), tak ženy.

Ti z partnerů, kteří usínají až později (častěji to jsou ženy, ani muži ale nejsou výjimkou), pak potvrdili, že by byli rádi, kdyby se s nimi protějšek ještě alespoň chvilku mazlil.

„Po sexu je naše tělo doslova plné endorfinů a krásných pocitů, a i díky nim chceme ještě chvilku setrvat v kontaktu s partnerem. Sdílení vzájemné blízkosti je v té chvíli zcela přirozenou reakcí. Ne všichni to ale vidí stejně,” vysvětluje sexuální a vztahová expertka Isiah McKimmieová.

„Kvůli tomu, že partner či partnerka ihned po sexu usnou, je sice nejspíš nepřestanete hned milovat, ale možná si budete v tu chvíli připadat tak trochu opuštění,” dodává.

Zároveň doporučuje, aby se lidé nebáli či nestyděli a společné chvilky po milování si vzájemně užili. Dle jejího vyjádření totiž jakákoli vzájemná blízkost místo okamžitého spánku bezprostředně po sexu vztah upevňuje.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám