Hlavní obsah

Chcete být věčně mladí?

Novinky, Svatopluk Svoboda, plastický chirurg

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ne, o žádném zázračném elixíru mluvit nebudeme. Řeč bude o faceliftingu, který dnes patří k nejčastějším zákrokům plastické a estetické chirurgie. Tento anglický název se vžil pro operace obličeje a krku, které si dokáží poradit s projevy stárnutí - tedy pokleslou kůží, tukovými polštářky a vráskami.

Foto: Ondřej Kořínek

Ilustrační foto

Článek

Mnozí lidé, především ženy, se totiž okolo čtyřicítky začnou při pohledu do zrcadla hrozit změn, které se s nimi dějí. Přirozeným procesem stárnutí dochází k povolení a poklesu mimického svalstva obličeje a ke vzniku nadbytku kůže, a tím i tvorbě hrubších vrásek. Jednou z možností, jak vrátit léta zpátky a aspoň trochu obličej vyhladit, je právě výše zmíněný plasticko-chirurgický zákrok.

Vysadit acylpirin

Operace se většinou provádí v kombinaci místního a celkového znecitlivění. To znamená, že anesteziolog aplikuje nitrožilně uklidňující a bolest tlumící léky a poté následuje ještě místní znecitlivění operovaných partií. Zákrok lze také provést v celkové narkóze. Před operací je nutné neužívat nebo vysadit léky které zvyšují krvácivost (např. acylpirin, aspirin apod.). U žen je také dobré, aby v době výkonu neměly menstruaci.

Ať už si necháte dělat kompletní face-lifting, nebo třeba jen "opravit" povolenou kůži čela, řez se vždy dotýká vlasaté části hlavy. Proto je dobré umýt si den před zákrokem hlavu přírodním šamponem a musíte počítat s tím, že další návštěvu kadeřníka budete muset o několik týdnů odložit. Při nekomplikovaném pooperačním průběhu si pacient pobude na lůžku do druhého dne, kdy je proveden první převaz. Musí být srozuměn s tím, že většinou obličej oteče, že se mohou vytvořit krevní podlitiny a že může někdy mít i zvýšenou teplotu. Tento stav není nic neobvyklého, někdy ale raději doporučujeme hospitalizaci několik dní.

Jak zmírnit otok

Otoky je možné zmírnit polohou vleže se zvýšenou horní polovinou těla a studenými obklady. Teplotu lze snížit pomocí léků, které neobsahují kyselinu acetylsalicylovou (kvůli krvácivosti) a bolesti jsou tlumeny léky, které pacient dostane při odchodu do domácího ošetření. Většinou ale žádné velké bolesti nejsou. Obvazy se sundávají zhruba pátý den a stehy obvykle mezi 10. až 14. dnem po operaci. Ženy by se neměly líčit dříve než týden po odstranění stehů.

Rozhodnete-li se pro operaci po čtyřicítce, vydrží vám nové mládí asi sedm až deset let, někdy i déle, ale tato doba je zcela individuální a záleží na mnoha faktorech. Někdy se musí počítat i s tím, že se face-lifting bude muset za čas zopakovat. Cena operace závisí na rozsahu výkonu, době hospitalizace i na pracovišti, které jej provádí, obecně lze ale říci, že se pohybuje okolo 26 000 Kč.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám