Hlavní obsah

Ani nová prsa neřeší partnerskou krizi

Právo, Vlastimil Víšek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ČR

Říká se, že pro krásu se musí trpět. Dnes se za ni ale musí hlavně hodně platit. Přesto zájem o zkrášlení těla stále roste. Podle odhadů lékařů se u nás ročně provede přes deset tisíc estetických operací. A úpravy prsou, které již zdaleka nejsou výsadou slavných hereček, zpěvaček a modelek, jsou velmi časté.

Foto: for pets
Článek

Prsa jsou symbolem ženské krásy už od nepaměti a jejich tvar, velikost i symetrie mají zásadní vliv na ženskou psychiku. Za nejpádnější důvod návštěvy plastické chirurgie lze proto považovat vlastní nespokojenost. I lékaři uznávají, že kromě zdravotních důvodů hraje obrovskou roli právě psychický aspekt. Hnací silou však musí být vlastní rozhodnutí, nikoli přání partnera nebo hodnocení kamarádek.

Očekávat od plastické chirurgie, že za nás vyřeší třeba partnerskou krizi, je více než pošetilé. Výsledek však může dodat chybějící sebevědomí a vůli mnohé trable v mezilidských vztazích řešit. Zvláštní skupinou důvodů k úpravě prsou jsou zdravotní důvody, zejména následky onkologického onemocnění.

Stačí zvětšit a vymodelovat

Zvětšení prsou je zákrok, při kterém se nedostatek tukové tkáně nahradí silikongelovými implantáty. Jejich tvar je navržen tak, aby byl obrys prsu po operaci přirozený a konzistencí připomínal normální tkáň. Objem implantátů se nejčastěji pohybuje mezi 270 až 360 ml, záleží na přání pacientky, velikosti a tvaru jejího hrudníku. Významnou roli v rozhodování hraje také názor plastického chirurga. Po vkládání implantátu se řezy dlouhé 4 až 5 cm vedou v buď podpaží, v podprsní rýze nebo při dolní hranici dvorce.

Modelaci prsou zase vyhledávají zejména ženy nespokojené s tím, jak se jim prsa změnila po dětech nebo v přechodu. Následkem těhotenství a kojení totiž často dochází k poklesu prsou, přirozená pružnost kůže je narušena a stav zhoršuje i přítomnost strijí. V takovém případě se provádí kombinovaná operace, při níž se prsa tvarově upraví (modelují) a pomocí implantátů zvětší.

Z velkých malé

Zřejmě nejslavnější ženou, která si u nás v poslední době nechala zmenšit prsa, je politička Petra Buzková. Sama říká, že ze zdravotních důvodů, a těmi ženy s velkými prsy opravdu trpí. Zatěžují ženu nejen psychicky a esteticky, ale mohou být příčinou například kožních ekzémů, plísní a dýchacích potíží. Trpí krční a hrudní páteř, váha prsou může vést až k chronickým bolestem zad.

Hlasujte v anketě pod článkem:
Uvažujete o plastické operaci prsou?

Úpravu velikosti a poklesu poprsí je možno provést pouze operací, která probíhá v celkové narkóze. Stejně jako u zvětšení platí, že při stanovování výsledné velikosti je nutno brát v úvahu přání pacientky, konstituci její postavy a doporučení lékaře. Během operace je pak redukována určitá část tukové tkáně a nadbytečná kůže v dolní polovině prsu. Výsledná jizva vede kolem přesunutého dvorce, dále svisle dolů (5 až 6 cm) a pokračuje v podprsní rýze.

Podobně se postupuje u operace asymetrie, kdy je výrazný rozdíl mezi velikostí obou prsů. Když je menší prs tak akorát, chirurgové druhý zmenší. Jestliže žena chce oba prsy stejné jako ten větší, použije se implantát a chirurg vymodeluje stejný tvar.

Kdy a kam na plastiku

S operacemi prsou by se nemělo nijak spěchat, protože v těhotenství a při kojení se ňadra značně mění, takže jejich tvar a velikost doporučují lékaři řešit raději až v době, kdy už žena neplánuje žádné těhotenství. Například po zákroku zmenšení prsou už žena nemůže nikdy kojit, naopak při vkládání implantátu budoucí kojení není ohroženo, protože silikon se umísťuje pod mléčnou žlázu.

Při výběru místa bychom měli sázet pouze na stálé pracoviště plastické chirurgie. Mnozí chirurgové si totiž pronajímají ordinace a sály na několik hodin týdně. I když je takový chirurg sebešikovnější, nemůže nabídnout takovou péči jako normální oddělení. Vyskytne-li se komplikace po operaci v době, kdy se neordinuje, může vzniknout problém.

Za nová se draze platí

  • Úpravy prsou patří k nejdražším zákrokům estetické chirurgie. Zvětšení pomocí implantátů stojí minimálně 48 000 Kč. Nejlevnější materiál vyjde totiž na více než dvacet tisíc a o něco více stojí operace.
  • Zmenšení prsů je výrazně levnější než zvětšování, protože odpadá hrazení drahých implantátů. Jeho cena se pohybuje mezi 20 000 až 30 000 Kč, záleží na rozsahu výkonu.
  • Při vstupní konzultaci je třeba zjistit, co je v deklarované ceně zahrnuto a za co bude potřeba ještě připlatit. Většina seriózních pracovišť poskytuje vstupní konzultaci zdarma nebo za zanedbatelnou částku.
  • Za určitých podmínek, které je nutné si ověřit, hradí výkon a následnou léčbu zdravotní pojišťovna. To může být například u mladých dívek, které trpí pocitem, že poutají příliš velkou pozornost, snaží se prsa skrývat, a tím si ničí páteř.

NEŽ SE DEFINITIVNĚ ROZHODNEME

  • Odborník nám musí podrobně vysvětlit, jak bude problém řešit, jaký výsledek lze očekávat, jak dlouho budeme muset zůstat na lůžku. Měl by nás také upozornit na případná rizika s operací související.
  • Připravíme se na to, že každá rána více či méně bolí a že voperování implantátů v sobě také skrývá určitá rizika. Organismus nemusí tuto cizí látku přijmout, prs se může zjizvit, ve výjimečných případech se tlakem implantátu poškodí mléčná žláza.
  • Operací se z nás nestane rázem někdo jiný. Řešíme tak svůj problém, samy se o výkonu rozhodujeme a samy musíme svou trpělivou a disciplinovanou spoluprací s lékaři přispět k zdárnému průběhu. Očekávat můžeme opět především svůj dobrý pocit.

Anketa

Uvažujete o plastické operaci prsou?
Ano
44 %
Ne
56 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 593 čtenářů.

Petra Černocká tvrdí:

Zvětšení či zmenšení ňader pomůže podle zpěvačky Petry Černocké zvýšit ženě sebevědomí. Ale jen přechodně.

"Když jde někdo na plastiku poprsí, má většinou hlubší problém. Jsou to obvykle potíže psychického rázu," tvrdí zpěvačka.

"A ty se nevyřeší tím, jestli má žena větší nebo menší prsa," doplňuje.

Sama Petra žádné estetické operace zatím nepodstupuje. "I když to do budoucna nevylučuji. Obě varianty jsou možné," dodává.

Reklama

Související témata:

Související články

Červené víno zpevňuje bříško a ňadra

Kromě toho, že červené víno prospívá srdci, plicím a pomáhá v boji s některými chorobami, se tento mok prodlužující život dá použít také pro zkrášlení těla....

Výběr článků

Načítám