Hlavní obsah

Utekla před válkou se dvěma dětmi a jedním kufrem. Nyní pomáhá ostatním v krizovém centru

– Praha
Kristýna Léblová, Martina Zmijarová, Novinky, Kristýna Léblová, Martina Zmijarová

Měsíc po začátku války na Ukrajině se rozhodla mladá maminka Khrystyna opustit svou zem a utéct. Koncem března sbalila jednu tašku a spolu se dvěma dětmi přijela do Česka. S sebou si přivezla pouze pár nezbytných věcí. Krizové centrum na Praze 2 v Balbínově ulici se o mladou ženu a její děti postaralo stejně jako o ostatní. Měsíčně sem přijde pro pomoc okolo tří tisíc Ukrajinců, potřebné věci ale rychle docházejí.

Utekla před válkou se dvěma dětmi a kufrem, pomáhá v krizovém centru. To vyzývá k solidaritě Video: Novinky

 
Článek

„Dali nám tady věci pro děti, pro nás, potraviny. Se vším nám tu pomohli,“ sdělila Novinkám mladá žena se slzami v očích při vzpomínce na hrůzné obrazy války.

Kromě nezbytné materiální pomoci centrum pro Khrystynu a její děti zajistilo ubytování, vzdělání a zprostředkovalo pro ni i práci. Nejdříve v centru nastoupila jako dobrovolnice, nyní už zde má smlouvu.

Foto: archiv Khrystyny

Mladá maminka z Ukrajiny přišla do Česka se dvěma syny.

Pomoci si velmi váží, na Ukrajinu by se ale chtěla vrátit. „Manžel je na Ukrajině. My jsme tady a on je tam. Když nám volá, tak pláče. Chtěla bych se vrátit, ale možná se nebude kam vracet,“ říká smutně.

Pomáhají i samy Ukrajinky

Krizové centrum v Balbínově ulici slouží pro maminky s dětmi, které utíkají před válkou. Už tři měsíce zde jako dobrovolnice pomáhají právě i maminky z Ukrajiny, které do Česka přišly mezi prvními.

Bartoš: Pomoc Ukrajincům není na úkor našich lidí

Domácí

„Přišly hned na začátku, když jsme otevřeli. Jsme za to strašně rádi, protože vládnou jazykem, kterým my nevládneme,“ řekla Veronika Vandasová, jedna ze zakladatelek krizového centra.

Městská část Prahy 2 uprchlíkům zdarma poskytuje ubytování v městských bytech a těm, kteří se integrují a najdou si práci, nabízí ubytování za snížené nájemné.

„Pomohli jsme umístit velké množství dětí do adaptačních skupin a vytvořili jsme adaptační skupiny pro maminky, aby se mohly zapojit do pracovního procesu,“ vysvětluje Lucie Pechová, zastupitelka městské části Praha 2 a předsedkyně správní rady Nadačního fondu Dvojka srdcem.

Foto: Novinky

Podle zakladatelek krizového centra chybí pro Ukrajince téměř vše.

Pomoc je stále potřebná

Zásoby materiální pomoci se ale rychle tenčí a některé položky už zcela chybí. Podle Pechové jde téměř o všechno. Od bot, letního oblečení, nádobí, hraček, je rovněž nedostatek pánského oblečení.

„Lidé pánské věci tolik nenosí, protože si myslí, že jich není potřeba. Nicméně třinácti, čtrnáctiletí kluci mají kolikrát i metr osmdesát,“ upozorňuje Pechová.

Mnozí Ukrajinci sní o návratu. Jiní se ze Slovenska vydávají zpět

Evropa

Protože centrem za měsíc projde 3000 lidí, nejvíce by ocenili pravidelnou pomoc ve formě dodávek dětských výživ, trvanlivých potravin, hygienických potřeb a všech dalších věcí denní potřeby.

„V tuto chvíli nám chybí i boty, dámské oblečení, psací potřeby. Cokoliv vás napadne, že byste nám mohli přinést, by nám moc pomohlo,“ dodává s vděkem Pechová.

Reklama

Výběr článků

Načítám