Hlavní obsah

Zpěvák Jožo Ráž: Nejradši bych změnil myšlení celé civilizace

Právo, Dana Kaplanová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

„Ježišmarjá!“ vykřikl Jožo Ráž, když do místnosti přinesli desetikilový punčový dort s třiceti svíčkami. Šestapadesátiletý zpěvák ani jeho parťáci z kapely Elán totiž žádné narozeniny neměli. Z Bratislavy do pražského hotelu Mövenpick přijeli vlakem, aby byli při představování původního muzikálu Osmý světadíl, který chystá Divadlo Kalich.

Článek

Hvězdami tohoto projektu nebudou herci, ale hity skupiny Elán. „Jejich písničky vyprávějí příběhy, které jsme všichni prožili a stále prožíváme. Nejde však o osudy muzikantů, ale o příběh lásky, touhy a okamžiku štěstí,“ vysvětluje režisér Ján Ďurovčík. Muzikál se jmenuje podle prvního alba skupiny Elán, které vyšlo před třiceti lety, tedy v létě roku 1981. A to je přece důvod k oslavám. Ján Ďurovčík, od dětství zamilovaný do legendární kapely, dva roky usiloval o povolení. Tak dlouho Eláni odolávali.

„Na muzikály moc nevěřím, ale nakonec jsme se pro tento pokus rozhodli,“ upřesňuje Jožo Ráž, zpěvák s nenapodobitelným hlasem, který však vystudoval psychologii.

Foto: Petr Horník, Právo

Jožo Ráž

„Dělal jsem ji jen proto, abych nemusel jít na vojnu. Moc jsem do školy nechodil, ale na prospěchové stipendium to stačilo. Nikdy jsem se jako psycholog neživil. Myslím si však, že talent mám a v životě ho uplatňuji. V kapele udržuji psychohygienu, proto jsme spolu vydrželi tak dlouho. A sám si pomáhám meditací. Vypnu mozek, zakážu si špatné myšlenky, spojím se s Bohem a pak je mi dobře,“ prozrazuje. Vnímá také, co se děje kolem nás, a má obavy, jak to skončí.

Foto: Petr Horník, Právo

Členové kapely Elán (zprava) Vašo Patejdl, Ján Baláž a Jožo Ráž nečarují, jen si před sfouknutím svíček nejprve nahřáli dlaně. Zcela vzadu se culí Ján Ďurovčík.

„Nejradši bych změnil myšlení celé civilizace. Myslím si, že takových, jako je ta naše, už tady bylo víc a všechny dopadly špatně. Zatím nevidím východisko, i když možná… Mám dvě malé vnučky, dvaapůlletou Zuzku a dvouměsíční Barborku. Pozoruji, že se teď rodí děti, které mají jinou psychiku než my, a ty by ještě mohly náš svět zachránit, kdyby ho vzaly do svých rukou. Jen je nesmíme zkazit,“ tvrdí Ráž, který chce v roce 2013 ukončit profesionální kariéru. Třináctka je totiž jeho šťastné číslo.

Reklama

Související témata:

Související články

Chcete být lepší v práci? Hrajte si

„Přemístěte všechny kruhy na poslední tyč a udělejte z nich stejnou pyramidu, jakou vidíte teď,“ ukazuje instruktorka Veronika na plátěné kruhy vycpané...

Žralok Murdoch má rád ženy s ostrými lokty

Mezinárodnímu mediálnímu magnátovi Rupertu Murdochovi (80) přibývají vrásky na čele. Nechal sice zavřít jeden ze svých úspěšných titulů – britský bulvární...

Výběr článků

Načítám