Hlavní obsah

Zkuste udělat ze svých šedin přednost

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Přestože trendům již nějaký čas dominuje přirozenost, šedivé vlasy většina z nás neustále maskuje. Mnohdy je to dáno i tím, že přechod z barvených či přirozeně barevných vlasů není vždy moc atraktivní. Někteří jedinci si navíc s šedivými vlasy mohou připadat starší. Vše je ale především o zvyku. Pokud uvažujete o tom, že přiznáte svou přirozenost, poradíme vám, jak vlasy nechat odrůst, aby byl přechod k šedinám co nejpřirozenější.

Foto: Profimedia.cz

Cesta k šedinám závisí na barvě, kterou žena nosila.

Článek

Šedivé vlasy vznikají v důsledku ubývání pigmentu, tzn. barviva vlasů, které se tvoří v melanocytech vlasových kořínků.

„Nejčastěji kvůli procesu stárnutí dojde ke zpomalení, omezení nebo až zastavení produkce melaninu. Dochází k němu zčásti kolem 30. roku života, u někoho i dříve. Ve 40 letech už většina lidi pozoruje nějaké šedivé vlasy.

Věk začátku šedivění podmiňuje především predispozice. Stejně jako třeba vypadávání vlasů. Pokud tedy maminka nebo tatínek objevili první šediny ve třiceti letech, tak bohužel se brzké šediny nevyhnou ani vám,“ říká dermatoložka Lucia Mansfeldová z Perfect Clinic Dermatology.

Kromě genetiky může rychlejší šedivění způsobit i nehezký zlozvyk kouření. Nikotin totiž snižuje produkci melaninu.

„Dalšími faktory mohou být anemie nebo nedostatek vitamínu B6 a B12 či vitamínů D a E. Rizikovým faktorem může být i porucha štítné žlázy, některá vrozená, vzácná genetická onemocnění. Šedivění nelze zastavit, k mírnému zpomalení může přispět zdravá výživa s dostatkem vitamínů, minerálů nebo i některé vlasové produkty s kofeinem a niacinamidem,“ dodává.

Jak zvládnout přechod od barevných vlasů k šedinám

Šedivé odrosty u hlavy nejsou příliš hezké, natož když je polovina hlavy barevná a polovina šedivá. Proto je vždy dobré v tomto případě vsadit na zkušeného kadeřníka.

„Díky dobrému plánu, který s kadeřníkem vymyslíte, se z odrůstání nestane horor. Šikovný kadeřník totiž zaručí, že vám to bude slušet po celou dobu procesu, než se společně dostanete k vysněnému výsledku,“ vysvětluje Barbora Bajerová, zakladatelka pražského kadeřnického salonu Spell.

Fialový šampon jako vhodný pomocník na zesvětlené a blond vlasy

Styl

Podle stavu vlasů, barvy i délky lze zvolit hned několik technik. „Pokud má klientka tmavé vlasy, je tento proces o něco delší, než když jsou vlasy ve světlých odstínech. Záleží však i na dalších faktorech – zda jsou vlasy barveny léta barvou z drogerie, nebo naopak profesionálně u kadeřníka. Dále může být rozdíl v tom, zda jsou barveny celé délky vlasů, nebo je dobarvován pravidelně pouze odrost,“ upozorňuje Barbora Bajerová.

Proces by podle ní měl začít salónním čištěním vlasů. Díky tomu se z vlasů odstraní nánosy minerálů, silikonů, chlóru a odhalí se jejich skutečný stav. Následovat by mělo zesvětlování, které už je specifické pro každou klientku a její požadavky. Tento individuální postup nelze zevšeobecnit.

Po každém zesvětlování pak následuje tónování, které výsledek sjednotí a následovat musí kvalitní péče.

Kvalitní domácí péče

Pokud vlasy zesvětlujete, pak je zapotřebí i doma používat kvalitní péči na vlasy. „Návštěva kadeřníka je pouze 50 % úspěchu na cestě k vytouženému výsledku. Zbylých 50 % je na vás a domácí péči,“ dodává Bajerová.

V okamžiku, kdy nemáte ve svém okolí kadeřníka, který by vás celým procesem provedl, je možné v mezidobí při přechodu k šedinám použít tónovací masky.

Co všechno ovlivňuje kvalitu našich vlasů

Styl

Díky nim vlas alespoň lehce natónujete, a to bez chemického prostoupení do vnitřní struktury. Maska proto neodrůstá, jen se postupně vymývá. S výběrem těchto masek je ale lepší opět hledat pomoc u kadeřníka.

Foto: archív firem

Inovovaný multistyler Dyson Airwrap - současně vysušuje i tvaruje účes, bez příliš vysokých teplot, 15 990 Kč; Kaaral BACO Blonde Elevation Mask s hedvábnými proteiny, je určena pro šedé i blond vlasy, 411 Kč; Šampon pro blond a šedivé vlasy Paul Mitchell Blonde Platinum Blonde se postará o to, aby vaše zesvětlené nebo melírované vlasy měly vždy studený tón, 655 Kč; Dove Nutritive Solutions Silver Care, šampon pro šedivé vlasy, 88 Kč; L’Oréal Professionnel Serie Expert Silver stříbrný šampon pro šedivé vlasy, 385 Kč

Péče o šedivé vlasy by měla být šetrnější

Přestože působí šedivý vlas pevně, ve skutečnosti je náchylnější k poškození. Je tedy zapotřebí být opatrnější i při úpravě vlasů a nevystavovat je extrémním teplotám.

„Při fénování, ale také žehlení či kulmování používejte vždy kvalitní přístroje. Tepelná ochrana je alfou a omegou. Zároveň si vlasy dělte do sekcí, díky tomu budete mít přehled o narovnaných, nebo navlněných vlasech a nestane se vám, že budete znovu žehlit nebo vlnit již upravený vlas,“ doporučují odborníci ze společnosti Dyson.

Před žehlením či vlněním je vždy velmi důležité mít opravdu suché vlasy, ideálně je žehlit rovnou po vyfoukání.

Reklama

Související témata:
Barvení vlasů

Výběr článků

Načítám