Hlavní obsah

Ženy, jež touží po vysokých pozicích, by měly zapomenout na děti

Novinky, Dana Sokolová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mnoho žen váhá mezi kariérou a rodinou. Přestože mnozí tvrdí, že při výběru uchazečů děti již nehrají takovou roli, zástupci předních agentur zaměřujících se na Top management tvrdí opak. Podle nich, pokud ženy touží být ve vrcholovém managementu firem, pak udělají nejlépe, když na děti zapomenou. Jejich šance na výborné místo se tak znásobí.

Článek

O tom, že to ženy v budování své kariéry mají mnohem složitější než muži, není pochyb. Přestože si mnozí myslí, že úspěšným ženám stačí k úspěchu okouzlit pány ředitele, je tomu spíše naopak. Většinou musí vedení společnosti mnohem více přesvědčovat o svých kvalitách, než je tomu u mužů.

Bohužel velkou překážkou u žen může být i touha po rodině. Podle předních amerických headhunterů (aneb lovců hlav - lidí, jež se specializují na výběr kvalitních lidí pro vysoké pozice) by ženy měly své mateřství odložit, a nebo alespoň zapomenout na delší mateřskou dovolenou a do práce se vrátit, co možná nejdříve.

Podle nejnovějšího průzkumu agentury  InterExec se tato situace pravděpodobně nezlepší ani v budoucnu. Přestože se stále více firem snaží podporovat své zaměstnankyně - matky, větší množství žen-matek ve vrcholovém managementu se očekávat nedá.

Schopnosti někdy nejsou to nejdůležitější

"Headhunteři by sice rádi viděli ve vedení společností více žen, nicméně si moc dobře uvědomují, že lidé na těchto pozicích si mohou dovolit jen skutečně malou pauzu, aby nevypadli z procesu a není mnoho žen, jež by tuto podmínku kvůli mateřské splnilo," vysvětluje pro Daily Mail Kit Scott Brown, výkoný ředitel z agentury InterExec.

Samozřejmě existují ženy, jež porodí dítě a péči svěří svým nejbližším, aby se samy mohly dál věnovat své kariéře. Přesto pohlédnete-li na jména ředitelů top 250 firem v USA, pak na pozicích nejvyšších je pouze sedm žen. Většinou to není ale z důvodu toho, že by ženy nedosahovaly požadovaných kvalit.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám