Hlavní obsah

Zázračná houba penízovka a její účinky na lidský organismus

Právo, Zdena Nováčková

Houby a jejich účinky jsou na rozdíl od bylin mnohem méně probádané. Jejich čas ale přichází a začínají se dostávat do podvědomí lidí, protože mají široké spektrum využití. Často jsou využívané v tradiční čínské medicíně. K takovým zázračným a prospěšným houbám patří i penízovka sametonohá, která v těle iniciuje regenerační procesy.

Foto: Profimedia.cz

Penízovka sametonohá

Článek

Je to malá houbička s průměrem spíše plochého kloboučku přibližně tři až osm centimetrů. Má zlato-oranžovou barvu a roste v trsech na velmi tenké nožce. Patří do skupiny dřevních hub, které vyrůstají na mrtvém dřevě rozmanitých listnatých stromů nebo na poraněných živých stromech. Na jehličnanech ji nenajdeme.

Nejčastěji ji nalezneme v blízkosti potoků, v zahradách a ovocných sadech. Má silnou houbovou vůni a nejvíc se vyskytuje na podzim po prvních mrazících, takže její sběr je optimální v listopadu a v prosinci. Může klidně zmrznout, při rozmrazení má stejnou chuť i vlastnosti.

Penízovku můžeme velmi dobře pěstovat právě na zahradě na pokáceném stromě, podmínkou je dostatek vláhy. Dají se zakoupit výsevní balíčky hub. Pro léčebné účely sbíráme celou plodnici.

Protinádorové účinky

Jiří Janča v Herbáři uvádí, že obsahuje antibioticky působící protein flammulin a polysacharidové frakce s prokazatelnou protinádorovou aktivitou. Protinádorová léčba touto houbou není ještě dostatečně prozkoumaná, ale snižuje nepříjemné pocity nemocných, prodlužuje remise dosažené současnou terapií, a hlavně dochází ke zpomalení růstu nádorů.

U penízovky nebyla prokázaná toxicita a nejsou známy ani vedlejší nežádoucí účinky. Obsah účinných látek je v průběhu celého růstu stejný.

Jiří Janča doporučuje při nádorových onemocněních podpůrnou tinkturu zkombinovanou ze tří složek. Padesát procent tvoří právě tinktura z penízovky, třicet procent tinktura z eleuterokoku a dvacet procent tinktura chinová. Pomáhá posílit organismus, zpomaluje průběh onemocnění, a hlavně napomáhá regeneraci organismu po ozařování.

Podává se v dávce jedné kapky na jedno kilo tělesné hmotnosti a užívá se jednou denně před večeří po dobu tří měsíců. Při užívání se ale musí respektovat stav a reakce nemocného a tomu dávkování přizpůsobit.

Ničí plísně, bakterie, pomáhá srdci a slinivce

Tato houba také vykazuje protiplísňové vlastnosti. Její výluh nebo tinkturu můžeme používat na mazání různých kožních plísní, zejména nohou a nehtů.

Dá se také velice dobře využít na odstranění akné, ale musíme být důslední. Doporučuje se po dobu dvou až tří týdnů užívat penízovku formou tinktury vnitřně, nejlépe ráno a večer po 20–25 kapkách, a zároveň postižená místa denně na noc potírat výluhem penízovky.

Penízovka působí antibakteriálně, proti bakteriím Escherichia coli a plísním Candida albicans. Tato plíseň je obzvláště nebezpečná, protože se podílí na vzniku celé řady rakovinových onemocnění, růst této plísně je dost často podporován podáváním antibiotik a antikoncepce.

Penízovka velmi dobře vylepšuje střevní mikroflóru a tím pomáhá k očištění celého organismu. Zlepšení funkce střev navíc usnadňuje hubnutí.

Přímá konzumace penízovky dokáže zlepšovat stav cukrovky, pomáhá při ischemické chorobě srdeční. Jako jedna z mála potravin dokáže očistit a povzbudit činnost slinivky.

Jak ji užívat

Obyčejně se z této houby připravuje macerát nebo nálev. Má ale skutečně velmi silné aroma a někteří jedinci její chuť nesnesou. Pít se mají asi čtyři skleničky (po dvou deci) za den.

Stravitelnější je ve formě tinktury, ostatně ta je výhodnější i kvůli přesnějšímu dávkování, kdy se bere dvacet až dvacet pět kapek dvakrát až čtyřikrát denně.

V kuchyni

Penízovka je vynikající v rizotu, polévkách a omáčkách nebo s pečeným masem. Výborně chutná i samotná osmahnutá na sádle společně s cibulkou.

Jestliže máme rádi naložené houby v octě, penízovka svou chutí překvapí – nakládají se jen kloboučky, nohy jsou moc tuhé.

Vyzkoušet můžeme i recept, kdy se kloboučky hub krátce asi tři až pět minut povaří ve slané vodě, smíchají se s hořčicí (podle naší chuti), uzavřou se do sklenice a nechají uležet přibližně dva týdny.

Penízovka je zdravá a chutná obdobně jako hlíva ústřičná a stojí za to ji konzumovat a zařazovat do jídelníčku.

Reklama

Výběr článků

Načítám