Hlavní obsah

Většina žen o své kráse pochybuje

Novinky, Dana Sokolová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Všeobecně ženy mají se svým sebevědomím problém a nedokážou docenit svou krásu a nechat vyniknout své přednosti. Alespoň to vyplývá z rozsáhlého celosvětového průzkumu značky Dove, podle něhož pouze 4 % žen o své kráse nepochybuje. Přičemž většina žen dokáže ocenit krásu jiných žen.

Foto: Dove

Každá žena je jedinečná a mělo by se jí to připomínat.

Článek

„Ženy chtějí být perfektní jak doma tak v práci, touží po finanční i emoční nezávislosti. Mají vysněný ideál pleti, těla i stylu oblékání, kterému se snaží přiblížit. Jejich krása a spokojenost se sebou se tak stávají celoživotním závodem za imaginární dokonalostí, který však nemá konce,“ vysvětluje koučka Lenka Černá a dodává:

„Naše mínění o nás samotných jsme musely někde získat a postupně si jej vytvořit. Jak se mi neustále potvrzuje, hlavním tvůrcem naší sebelásky je rodina a přístup našich rodičů k naší osobnosti.“

Průzkum dále poukázal na to, že více než polovina žen přiznává, že když přijde řeč na jejich vzhled, jsou samy sobě největším kritikem a cítí se být pod tlakem, aby vypadaly krásně. Zajímavostí je, že největší vliv na ženy nemá společnost (12 %), ani přátelé a rodina (6 %) a dokonce ani média (6 %), ale ony samy (32 %).

Jak vnímáme krásu druhých?

Výzkum také odkryl zajímavý paradox, 80 % žen dokáže okamžitě pochválit druhé a považuje každou ženu svým způsobem za krásnou. Jakmile ale dojde na hodnocení jejich vlastní krásy, nevidí ji. Ačkoli počet žen, které se považují za krásné, se od předchozího průzkumu z roku 2004 zdvojnásobil (z 2 % na 4 %), stále se jedná o velmi nízká čísla.

Reklama

Související témata:

Související články

Symbolem mužnosti je stále masožravost

Symbolem mužnosti pro většinu západní společnosti je stále maso. Zvláště tradiční hodnoty zastávající část společnosti věří, že právě konzumace masa je typicky...

Výběr článků

Načítám