Hlavní obsah

U pigmentových skvrn je nutné chovat se disciplinovaně po celý rok

Novinky, das

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pigmentové skvrny jsou především o ochraně před slunečním zářením, a to nejen za slunečného počasí. Podle odborníků by tato ochrana měla být prakticky 365 dní v roce. Problém je, že většina denních krémů neobsahuje dostatečně vysoký UV filtr.

Foto: Profimedia.cz

Vznik pigmentových skvrn ovlivňuje UV záření, hormonální vlivy i genetická dispozice.

Článek

Ženy především děsí pigmentové skvrny, které se mohou objevovat na spáncích, na čele, tvářích a okolo úst. Postiženy mohou být i postranní partie krku nebo hřbety rukou a předloktí.

Mají převážně hnědé až šedohnědé zbarvení, odstín pigmentace je ovlivněn hloubkou uložení kožního barviva. Může postihovat obě pohlaví a všechny rasy, ale až v 90 % všech případů bývá častější u žen a jedinců s tmavší pletí.

Vznik těchto skvrn ovlivňuje UV záření, hormonální vlivy i genetická dispozice. Melasma (hyperpigmentace) je vyvoláváno jak UVA, tak i UVB zářením a stejně působí i umělé zářiče v soláriích. Na místech, která jsou vystavena slunečnímu záření (zejména hřbety rukou, předloktí, obličej a dekolt), se objevují také tzv. stařecké skvrny. Vyskytují se už po 40. roku věku a jejich počet se postupně zvyšuje.

"Kůže reaguje již na velmi nízkou úroveň UV záření. Proto ženy trpící hyperpigmentací musí na ochranu pleti myslet neustále. Pigmentové skvrny totiž způsobují UVB paprsky, ale určitou formou i UVA paprsky, které je ohrožují po celý rok, jelikož i chladné světlo může aktivovat tvorbu melaninu," vysvětluje Stefanie Conzelmannová z Eucerinu.

Vznik hyperpigmentací dále podporují zvýšené hladiny ženských pohlavních hormonů estrogenu i progesteronu. První příznaky jsou proto často pozorovány v průběhu těhotenství, uvádí se, že postihuje 50–70 % těhotných žen, dále při užívání hormonální antikoncepce nebo v menopauze při užívání hormonální substituce.

Prevence a léčba skvrn

Pigmentové skvrny mohou spontánně vymizet. Často však přetrvávají mnoho měsíců i let a v některých případech jsou velmi obtížně léčitelné.

Základem léčby je vyloučení příčiny, která pigmentaci vyvolává. Pokud je například patrná časová souvislost vzniku onemocnění se zahájením užívání hormonální léčby, je vhodné ji ukončit nebo alespoň změnit preparát.

Dále je pak nutná ochrana před UVA a UVB paprsky, tedy používání kvalitních kosmetických přípravků s vysokými UV filtry. A to nejen v létě, ale v podstatě 365 dní v roce.

Dobré je používat kombinaci přípravků s UV filtry a přípravků s bělícími nebo zesvětlujícími účinky, které tlumí tvorbu melaninu a podporují jeho rovnoměrnou distribuci v pokožce, čímž stírají ostré hranice mezi hyperpigmentovaným ložiskem a okolní kůží.

Foto: archiv firem

Kosmetika

Bělící účinky má také chemický peeling, při kterém dojde k odstranění povrchové vrstvy kůže a tím i melaninu. Jeho tvorbu však neovlivňuje. Ošetření vede k vyhlazení, omlazení a ke zlepšení vzhledu kůže. "Principem této metody je aplikace kyseliny glykolové na pokožku. Ovocné kyseliny (AHA – Alpha Hydroxy Acids), které se na pokožku aplikují, se vyskytují například v citrónech, jablkách, v cukrové řepě nebo třeba ve víně a v kyselém mléce. Kyseliny rozruší strukturu mezi jednotlivými buňkami, a tak mohou odumřelé buňky odpadávat. Místo poškozených buněk vznikají buňky nové. Bezprostředně po ošetření je zapotřebí vyhnout se slunečnímu záření. Stejně tak není doporučováno navštěvovat solária. Zákrok není vhodné provádět v létě, jelikož je zapotřebí větších koncentrací kyseliny," vysvětluje MUDr. Monika Kavková z kliniky Yes Visage.

Odstranit pigmentové skvrny pomáhá také intenzivní pulzní světlo (IPL), metoda využívající světelnou energii, tzv. fotorejuvenaci – omlazení pokožky a odstranění nežádoucích kosmetických vad. Metoda je účinná i na pigmentové skvrny, ve většině případů je nutné ošetření několikrát opakovat.

Zbavit se skvrn pomáhá i laser, který zasáhne přímo pigmentovou skvrnu a nepoškodí okolní tkáň. "Například špičková laserová technologie, která funguje na principu selektivní fototermolýzy, při níž laserový paprsek spaluje barvu v pigmentové skvrně," doporučuje MUDr. Monika Kavková.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám