Hlavní obsah

Svetr s černou ovcí po princezně Dianě se v aukci prodal za 26 milionů korun

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Červený svetr s bílými ovečkami a jednou černou, který si na sebe ještě před svatbou oblékla britská princezna Diana na pólo v roce 1983, se na aukci v americkém New Yorku vydražil za více než 26 milionů korun. Podle televize CNN jde o nejvyšší cenu, za kterou se kdy jakýkoli svetr vydražil.

Svetr s černou ovcí po princezně Dianě se v aukci prodal za 26 milionů korunVideo: AP

 
Článek

Začátkem tohoto roku učinila žena jménem Joanna Osborneová ve svém podkroví úžasný objev. V nenápadné krabici od vína našla svetr, který kdysi nenosil nikdo jiný než zesnulá princezna Diana.

„Očividně jsem se do té krabice dlouho nedívala. A najednou byl tam. Jakmile jsem zahlédla rukáv, věděla jsem, že je to on, ten pravý Dianin svetr,“ uvedla pro agenturu AP Joanna Osborneová, spoluzakladatelka Warm & Wonderful, značky, která svetr vyrobila.

Joanna Osborneová a její kamarádka Sally Muirová spolu založily značku v roce 1979 ve snaze vydělat si na živobytí pletením.

Červený svetr dal do aukce aukční dům Sotheby's. Původní odhadovaná cena se pohybovala zhruba mezi jedním a dvěma miliony korun.

Dvacet let od šokující smrti princezny Diany

Evropa

Svetr se dostal do popředí zájmu poté, kdy v něm byla tehdy devatenáctiletá lady Diana Spencerová vyfotografována na zápase póla v roce 1981, krátce po zasnoubení s princem Charlesem, který byl tehdy následníkem britského trůnu.

Foto: Profimedia.cz

Princezna Diana ve svetru v roce 1983.

Online dražení bylo zahájeno 31. srpna, v den 26. výročí Dianiny smrti při autonehodě v Paříži.

Vlněný svetr s hravým vzorem je zvláštní tím, že zatímco všechny ovečky jsou na něm bílé, jedna jediná je černá. Poté, co se fotografie svetru dostala na titulní strany kvůli svému vzoru, lidé začali spekulovat, že se Diana mohla cítit jako outsider v královské rodině a své pocity dala najevo právě pomocí svetru.

Fotografie proslavily značku během měsíce. Jednoho nedělního rána v červnu 1981 viděla Joanna Osborneová fotky Diany, která na sobě měla jejich výtvor. „Cítila jsem úžas a vzrušení. Hned jsem zavolala Sal (Sally Muirové) a řekla jí, že Diana má na sobě náš svetr. Naši rodiče byli nadšení.“

Zajímavostí je, že princezna Diana tento svetr poškodila při nošení. Traduje se, že si ho zatrhla v rukávu o zásnubní prsten. Zaměstnanci Buckinghamského paláce proto svetr zaslali zpět do firmy spolu s dopisem, ve kterém požadovali opravu nebo výměnu zboží.

„Připadalo mi trapné svetr jen tak opravit a poslat zpátky. Proto jsme vyrobily úplně nový,“ říká Muirová. Originál byl odložen a zapomenut, dokud jej paní Osborneová po letech neobjevila.

Ovčí svetr byl nejprve navržen v zelené barvě, později byly do kolekce přidány další, jako například červená. Protože všechny svetry byly ručně pletené, proces identifikace byl jednoduchý.

Podle televize CNN jde o nejvyšší cenu, za kterou se kdy svetr vydražil, doplňuje ke konkrétní aukci. Dosud rekord držel olivově zelený svetr frontmana kapely Nirvana Kurta Cobaina, který se v roce 2019 vydražil za 334 000 dolarů (cca 7,7 milionu korun).

Diana podvedla Charlese jako první, tvrdí bodyguard

Evropa

Ford princezny Diany se prodal za neuvěřitelnou sumu

AutoMoto

Reklama

Výběr článků

Načítám