Hlavní obsah

Soutěž krásy začala v Česku před 35 lety. Do světa vyslala Kuchařovou, Žídkovou i Christovou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V dubnu letošního roku je tomu 35 let od první Miss Československa, později České republiky, kterou tehdy založil Miloslav Zapletal. Při příležitosti tohoto výročí se sám zakladatel setkal s většinou vítězek. Nechyběla Taťána Kuchařová, Ivana Christová, Agáta Hanychová ani Monika Žídková. Na začátky novodobé soutěže krásy zavzpomínal nejen Zapletal před naší kamerou.

Soutěž krásy začala v Česku před 35 lety. Do světa vyslala Kuchařovou, Žídkovou i ChristovouVideo: Novinky

 
Článek

V šedesátých letech pracoval Miloslav Zapletal jako redaktor ostravského rozhlasu, on sám dělal v roce 1967 rozhovor s tehdejší miss Alžbětou Štrkulovou. „Tehdy jsem z toho byl nadšený, no byl jsem malý kluk,“ rozpovídal se na úvod rozhovoru Zapletal.

O dvacet let později začal pracovat jako externí dramaturg Paláce kultury a sportu v ostravských Vítkovicích a tehdy si vzpomněl na zmiňovaný rozhovor. „To jsem si řekl, že by to mohl být program pro tu naši halu. Začal jsem se v tom dloubat v roce 1988 a po určitých problémech se mi to podařilo dát dohromady,“ vzpomínal Miloslav Zapletal.

Miss provozoval až do roku 2008, tehdy se rozhodl práva na pořad prodat a přesídlil na farmu, kterou před třemi lety s manželkou Hanou prodali.

Foto: Stanislav Peška, ČTK

V roce 2006 se stala Miss České republiky a Miss World Taťána Kuchařová.

„Pro mě jsou to krásné vzpomínky. Já si myslím, že se nám povedlo dělat programy, na které se všichni českoslovenští, později čeští diváci těšili. Zajímavé to bylo nejen tím, že tam byly krásné dívky. Ale též tím, co bylo kolem,“ pochlubil se Zapletal.

Kromě běžných ročníků připravoval po celou dobu také různé speciály, třeba miss desetiletí. „Slavní pánové, jako byl Brzobohatý, Čenský, Gott, byli jako ti soutěžící a s dívkami tancovali a uváděla to Lucie Bílá, pro kterou to byl první takový velký program,“ prozradil zakladatel soutěže.

„Ty dívky mi dnes říkají, že jsme je vystartovali do života a že jim to strašně pomohlo,“ dodal zakladatel. Na kontě má opravdu významnou řadu dívek krásy. Kromě Kuchařové, se kterou se dodnes přátelí, také třeba Moniku Žídkovou, Helenu Houdovou, Dianu Kobzanovou nebo úplně první vítězku Ivanu Christovou.

Christová: V Ostravě mě vypískali

Christová prozradila Novinkám, že na ten vítězný okamžik v roce 1989 vzpomíná s láskou. „Hodně věcí si ale nepamatuji. Byla jsem čerstvá osmnáctka a ty emoce byly tak silné, že jsem si nevzpomínala, s kým jsem mluvila, a pak jsem si to hledala v časopisech. V tu chvíli jsem byla úplně vykolejená,“ rozpovídala se dnes třiapadesátiletá podnikatelka.

„Tehdy to bylo celé jinak. Neexistovaly e-maily a mě přihlásili kolegové z práce. Já jsem se tehdy ničeho nebála, tedy nebojím se vlastně ani dnes. Oni mě tehdy vyfotili, poslali jsme fotky, bylo regionální kolo v Košicích, tam jsem byla druhá a pak bylo finále v Ostravě,“ vzpomněla.

Foto: Petr Horník, Právo

Na snímku z roku 2022 je Christová s Milošem Zapletalem.

Prozradila nám také, že když tehdy v Ostravě zvítězila, při vyhlašování se dočkala vypískání. „Já jsem jako malá tancovala a byla jsem zvyklá, že lidé tleskali, když jsme na pódiu. Po letech jsem si to ale vysvětlovala tak, že za mnou tehdy ještě nebyla ta velká plátna, jak jsou dnes, a já byla taková malinká a hubená. Ostraváci navíc byli zklamaní, že jejich rodačka byla až na 5. místě. Nebylo mi to vůbec příjemné,“ řekla.

Christová se rovněž umístila na prvním místě ve španělské soutěži krásy a následně se dostala také do modelingové agentury Elite Model. Dnes podniká v kosmetickém průmyslu.

Z Miss do politiky

Monika Žídková se stala nejkrásnější dívkou nejen v Česku, ale i v Evropě. Korunku získala v roce 1995. „Já na to vzpomínám hrozně ráda. Bylo to fajn období. My jsme cestovaly, poznávaly. Ta doba byla klidnější, nebyly sociální sítě,“ vzpomněla dnes šestačtyřicetiletá matka dvou dospívajících dětí.

„Já ani nevím, zda to ty mé děti někdy viděly, ten přenos, zda jsme jim to pustili. Dnes jsem je na tu vzpomínkovou akci vzala s sebou, aby viděly, jaký ten svět je,“ doplnila.

Foto: soukromý archív Moniky Žídkové

V roce 1995 ovládla Monika Žídková svou krásou Miss Europe.

„Pro mě jsou to opravdu velké zkušenosti. Na něco jsem byla tehdy mlaďoučká, ale vše se odehrálo v pravý čas a hezky mi to narýsovalo cestu životem,“ dodala. Žídková se později vrátila do rodných Kravař na Opavsku a dostudovala vysokou školu. Kromě aktivit kolem soutěže krásy také začala moderovat.

„Dnes vedu skoro šestitisícové město Kravaře jako starostka a jsem také zastupitelka za Moravskoslezský kraj za KDU- ČSL,“ dodala.

Miss World Krystyna Pyszková: Modeling už není jen o tom mít 90-60-90. Ráda si dá i svíčkovou

Styl

Krajskou zastupitelkou bude i bývalá miss Žídková

Volby

Reklama

Související témata:
Monika Žídková
Ivana Christová

Výběr článků

Načítám