Hlavní obsah

Sex před osmdesáti lety aneb manželství podle Domácího lékaře

Novinky, Radim Uzel

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Za života našich prarodičů nechyběla téměř v žádné domácnosti kniha nazvaná Domácí lékař. Tento rádce nepopisoval jen různé tělesné a duševní neduhy, ale zabýval se také správnou životosprávou a v neposlední řadě poskytoval i rady sexuální.

Foto: Právo

Sexuolog Radim Uzel

Článek

Jedna taková knížka stará téměř osmdesát let se mi nedávno dostala do ruky a nestačil jsem se divit: „Manželský sňatek dává oběma stranám právo užívati přirozeného pohlavního styku.“ Tato poučka platí dodnes.

Domácí lékař však hned vzápětí radí: „Obě strany mají volno, chtějí-li se svého práva zříci a zachovati zdrženlivost.“ Z takového tvrzení může být čtenář na rozpacích. Co když tedy jedna strana chce a druhá nikoliv?

Z pochybností ho však vyvede hned následující věta: „Kdyby se jednomu z manželů stala slíbená zdrženlivost prakticky nemožnou, tedy tak těžkou, že by byl vydán ve velké nebezpečí, že propadne hříchu samozprznění, jest povinen trvati na tom, aby manželské právo bylo splněno. V tomto případě i druhá strana jest následkem manželské smlouvy povinna k žádoucímu styku svoliti.“

A je vymalováno! Manželské poradenství to mělo tehdy věru jednodušší. Co to dnes dá práce, než sexuolog nebo manželský poradce vyřeší svízelnou situaci, která vznikne tehdy, když manželé pociťují různou intenzitu sexuální tužby. Česky řečeno: když jeden chce a druhý ne.

Pohled na masturbaci se zcela změnil

Před osmdesáti lety stačilo jenom nebezpečí samozprznění, tedy masturbace, a už nastupovala absolutní povinnost druhého partnera mu vyhovět. Je třeba zdůraznit, že neplnění manželských povinností bylo v té době považované téměř za trestný čin.

Doba se samozřejmě změnila. Samoprznění se dnes nazývá onanií a není žádným tajemstvím, že i školní mládež se tomuto potěšení oddává bez následků. Téměř každé dítě ví, že je to počínání blahodárné.

Sexuálním manželským povinnostem je v našem právním řádu odzvoněno snad už navždy. Pohlavní styk se stal víceméně oboustranně dobrovolnou aktivitou tohoto zákonného svazku. V případě nesouhlasu jednoho manželského partnera už zdaleka tomu druhému nehrozí samoprznění. Naopak, odborníci mu onanii vřele doporučují,

Nechtěný manželský sex lze považovat za znásilnění

A to tím spíš, že by mu hrozilo trestní stíhání, pokud by se rozhodl přemoci odpor partnera násilím. I manžele může policie vyšetřovat za trestný čin znásilnění. Taky další rady Domácího lékaře jsou kuriózní: „Především budiž důrazněno, že první pohlavní obcování je u dívky spojeno s bolestmi, mnohdy nepatrnými, často však také značnými. Právě proto nemá být o svatební noci pohlavní akt opakován. Je dokonce dobré zdržovat se od něho celý jeden den.“

Snad bychom dnes mohli ještě dodat, že pokud se bolesti nevyskytnou, je možno souložit dle libosti. Doba se za těch osmdesát let přece jenom trochu změnila.

Reklama

Související témata:

Související články

Co je v sexu normální a co už není

Kde je v lidské sexualitě hranice mezi tím, co je normální, a tím, co už ne? Na první pohled se zdá být všechno jasné. Při bližším zkoumání se nám však hranice...

Výběr článků

Načítám