Hlavní obsah

S moderní knihovnicí Petrou Caudr Hanzlíkovou nejen o knihách a designu

Novinky, Linda Humlová

Petra Caudr Hanzlíková je ženou mnoha zájmů a talentů. Její záběr sahá od českého designu přes módu, architekturu až k literatuře. Vše přitom spojuje společný jmenovatel. Krása. Ostatně tu vkládá i do všech aspektů svého podnikání. Stačí navštívit její designové knihkupectví Book Therapy, jemuž se terapeutické schopnosti skutečně nedají upřít.

Foto: archiv Petry Caudr Hanzlíkové

Petra Caudr Hanzlíková

Článek

Věděla jste, že budete vždy podnikat?

Odjakživa mi imponovaly silné a nezávislé ženy, cestu k podnikání jsem měla tedy asi vždy v sobě.

V čem spočívá vaše podnikání?

Vedu a vlastním agenturu, která navrhuje koncepty a realizuje eventy pro korporátní klienty. Při vymýšlení a pořádání akcí s naším týmem klademe vysoký důraz na detail i estetičnost, zároveň ale chceme, aby eventy byly udržitelné.

Během akcí totiž vzniká značné množství materiálů, které se následně vyhodí. Snažíme se proto ukázat, že to jde i jinak. V této souvislosti připravujeme manifest udržitelnosti eventů.

Společně s manželem jsme pak založili značku Lípa, která se zaměřuje na české řemeslo a lokální tvůrce. Dále provozujeme designové knihkupectví, které nabízí zákazníkům tituly ze světa designu, architektury, módy i životního stylu.

Stojím i za dětskou knižní univerzitou Flowers & Dinosaurs. Jde o předplatitelský program s řadou knih popisujících a otevírajících netradiční témata, jako jsou například válečné konflikty či význam udržitelnosti. Čtenáři se tak setkají s náměty, které se v dětských knihách tak často neobjevují.

Ceny Czech Grand Design ohodnotily dlouholetou tvorbu Květy Pacovské

Tipy a trendy

Co vás přivedlo na myšlenku založit knihkupectví, kde je většina knih v angličtině?

Jednou z prvních zastávek při našich cestách do zahraničí jsou designová a zajímavá knihkupectví plná nádherných knížek. Chtěli jsme kus tohoto světa vytvořit i u nás.

Knihy, které si ale na dovolených sami kupujeme, se ve většině případů do češtiny vůbec nepřekládají. Proto je řada titulů v anglickém jazyce. Zároveň ale postupně pracujeme na rozšíření nabídky knih v češtině.

Když jsme projekt knihkupectví navíc zpracovávali, byli jsme si vědomi, že musíme mít naprosto odlišný koncept od tradičních knihkupectví.

Pět tajemství Petry Caudr Hanzlíkové
Nejoblíbenější kousek v šatníku? Šaty a sako od Ivany Mentlové; Acne bunda.
Příroda nebo město? Obojí. Město mne inspiruje, příroda uklidňuje.
Text, nebo vizuál? Vizuál
Oblíbená destinace? Dánsko, Finsko, Řecko, Rakousko, tady nemám jasného favorita
Nejoblíbenější módní trend? Puff sleeves a šaty od Martina Kohouta nebo Cecilie Bahnsen

Jak velká je vaše osobní knihovna a která knížka je vaše nejoblíbenější?

Opravdu veliká. Před časem jsem sice musela ustoupit a část prostor přenechat pro dětský pokojíček mého syna, zároveň jsem řadu knížek rozdala, ale ty teď postupně nahrazují synovy knížky, takže i nadále knihovna roste.

Od dětství hodně čtu a kniha je pro mne ideální dárek, který ráda dostávám, ale stejně tak i dávám.

Zlaté české ručičky: Kabelky a batohy

Styl

A nejoblíbenější kniha? Záběr mám opravdu veliký. Z českých autorů mám ráda Alenu Mornštajnovou, Kateřinu Tučkovou, nyní jsem dočetla Baletky od Miřenky Čechové a Možnosti milostného románu od Jana Němce a mám rozečtené Sny a sekyrky od Jiřího Padevěta.

Ze zahraničních publikací jsou to pak určitě všechny knižní tituly z vydavatelství Monocle.

Jak se vám daří kombinovat práci s mateřskými povinnostmi? Jaký je váš tajný trik?

Upřímně, ze začátku to bylo dost náročné. Musela jsem si jasně vymezit, kdy jsem se synem, věnuji se jen jemu a telefon mne nezajímá.

Důležitou roli hrál a stále hraje samozřejmě můj manžel, se kterým se podle jeho pracovních možností o povinnosti dělím. I díky němu jsem se mohla práci i nadále věnovat.

Moje maminka se taktéž se synem v kočárku hodně najezdila. A v neposlední řadě je to tým skvělých lidí, kterými se mi podařilo se v práci obklopit. Ale je to neustálé hledání rovnováhy.

Nyní to ukázala třeba i koronakrize. Manžel od rána do večera na videokonferencích a syn na super náročné online škole. V tu chvíli šla moje práce stranou a já se stala učitelkou. Byla to pro mne sice krásná zkušenost, ale už jsem zase ráda i v pracovním procesu.

Foto: archiv Book Therapy

Petra Caudr Hanzlíková s manželem Jiřím Caudrem.

Čtete doma dětem? V angličtině nebo v češtině?

Se synem čteme každý den a i díky tomu, že chodí na mezinárodní britskou školu, čteme i v angličtině.

Myslíte si, že knihy mají ve světě moderních technologií stále své místo?

Určitě mají. Krásný příklad vidím u syna. Děti ve škole pracují s technologiemi hodně a používají řadu výukových aplikací, ať už směřují k základům programování, práci s daty, nebo k podpoře logického uvažování.

Nicméně čtení a knihy obecně jsou v britském curriculu silně vnímány. Kromě nepochybného benefitu v podobě rozšiřování slovní zásoby se děti učí pracovat s textem, vytvářejí si story mapy, vypisují si klíčová slova a pak knihu prezentují a vytvářejí vlastní příběhy. Čtení také jednoznačně podporuje kritické myšlení. Obojí musí jít ruku v ruce.

Beata Rajská: Poctivá krejčovina bohužel skončila, není o ni zájem

Styl

Jakou roli ve vašem světě hraje estetika?

Velkou a určitě se prolíná vším, co dělám. Ať už je to při tvorbě eventů, vybírání titulů pro knihkupectví, nebo v prostředí, ve kterém žiji...

Může se vám hodit na Firmy.cz:

Reklama

Související témata:

Související články

Zlaté české ručičky: Kabelky a batohy

Době kabelek s monogramem či logem světových značek již dávno odzvonilo. Trendy jsou naopak výrobky od lokálních návrhářů, které navíc oplývají jedinečným...

Výběr článků

Načítám