Hlavní obsah

Rostlinné oleje, které prospívají zdraví

Právo, Zdena Nováčková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rostlinné oleje jsou důležitou složkou stravy. A zvláště jednodruhové, za studena lisované, tělu prospívají. Ačkoliv je každý druh rostlinného oleje specifický, společně jsou zdrojem esenciálních mastných kyselin, podporují celou řadu metabolických procesů, zlepšují vstřebávání vitamínů rozpustných v tucích, jsou bohaté na energii a antioxidanty.

Foto: Profimedia.cz

Látky obsažené v makovém oleji dodávají pokožce esenciální mastné kyseliny a hydratují kůži.

Článek

Esenciální mastné kyseliny ochraňují buněčnou membránu před škodlivými vlivy a umožňují, aby do buněk vstupovaly potřebné živiny. Co signalizuje, že bychom měli navýšit příjem nenasycených mastných kyselin:

  • Únava
  • Otoky
  • Snížená imunita
  • Vyrážky a svědění pokožky
  • Padání vlasů
  • Poruchy nervů a paměti
  • Bušení srdce, arytmie
  • Neplodnost u obou pohlaví

Jak správně vybírat

„U rostlinných olejů dbejte, aby se opravdu jednalo o jednodruhový a za studena lisovaný olej, připravovaný bez konzervantů a rozpouštědel. Čím dříve jsou od sklizně zpracovaná semena, tím je olej bohatší na pozitivní látky,“ říká odbornice na kvalitu olejů Hana Marková z rodinné firmy na lisování olejů Hanys.

Lněný olej

Je jedním z nejbohatších zdrojů mastných nenasycených kyselin typu omega-3. A také lignanů – rostlinných látek s antivirovými, fungicidními, baktericidními a protinádorovými vlastnostmi. Proto je vhodný i jako potravinový doplněk při léčbě rakoviny.

Dobře působí při zvýšené hladině cholesterolu, srdečních onemocněních, vysokém krevním tlaku, lupénce, popáleninách, a to i těch od slunce. Také se doporučuje ženám s premenstruačním syndromem a v klimakteriu. Vně se dá použít na zlepšení stavu pokožky nebo na zábaly vlasů, kterým dodá vitalitu. Jen pozor na jeho čerstvost.

Dýňový olej

Má tmavozelenou barvu a oříškovou chuť. Připravuje se lisováním semen dýně za studena. Obsahuje poměrně vysoké množství zinku, tím je jedinečný. Podporuje růst nehtů a jejich zpevnění, zlepšuje stav ekzémů, akné apod.

Čistý dýňový olej má velmi dobrý vliv na krevní zásobení mozku, zpomaluje kornatění cév, snižuje riziko infarktu myokardu a působí protizánětlivě. Jeho užívání rovněž zmírňuje močové infekce, alergie a astma.

Pro svou lahodnou chuť má široké využití v kuchyni, dá se používat do polévek, bramborové kaše, těstovin, rýže, zeleniny, ale i sladkých jídel – jen je třeba dbát na to, aby teplota nepřesáhla 140 °C.

Foto: Profimedia.cz

Čistý dýňový olej má velmi dobrý vliv na krevní zásobení mozku, zpomaluje kornatění cév, snižuje riziko infarktu myokardu a působí protizánětlivě.

Makový olej

Získává se ze semen máku modrého lisováním za studena. Makový olej vyživuje a chrání pokožku se sklonem k praskání a ekzematickou a zánětlivou pleť.

Látky obsažené v makovém oleji dodávají pokožce esenciální mastné kyseliny, hydratují kůži a zanechávají ji hebkou a vláčnou. Vnitřně makový olej snižuje vysoký tlak, zabraňuje degeneraci cév a je prevencí proti infarktu.

Rakytníkový olej

Má jasnou oranžovou barvu, charakteristickou vůni a chuť. Obsahuje celou škálu vitamínů B, A, C, E, F, K, D, rutin, minerální látky a stopové prvky. Navíc zlepšuje jejich vstřebávání.

Olej se používá hlavně na podporu trávení a zlepšení metabolismu. Kromě toho zvyšuje odolnost organismu, harmonizuje střeva, působí na žaludeční vředy, regeneruje sliznice a cévní oběh. Dost často se rakytníkový olej označuje jako všelék. Vně napomáhá v hojení popálenin, křečových žil a hemoroidů.

Olej z ostropestřce mariánského

Je vhodný na vnější i vnitřní použití, ale nepoužívá se na vaření, pouze jako doplněk stravy. Má prokazatelné pozitivní účinky na játra – zejména poskytuje ochranu před ztučněním jater.

Ostropestřec pomáhá v boji s mononukleózou a žloutenkou. Je vhodné ho užívat po zánětu či cirhóze jater, při otravách způsobených léky a při odbourávání následků chemoterapie.

Nemá žádné vedlejší účinky, jedná se o látku přírodní, kterou tělo beze zbytku rozloží. Ostropestřec také snižuje projevy alergií, zlepšuje kožní problémy.

Tip na pročištění organismu

Jednu polévkovou lžíci rostlinného oleje vlijte do úst. Olej 15 minut přemílejte, trochu jako byste cumlali dudlík. V první chvíli zhoustne, potom zřídne a je jako voda. Tehdy je pročištění dokončeno.

Olej vyplivněte, ústa vypláchněte teplou vodou. Provádějte pravidelně ráno a večer nejméně po dobu dvou týdnů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám