Hlavní obsah

Rodinné problémy v Monackém knížectví

Právo, Vladimír Plesník

V červenci 2011 si Monako, druhý nejmenší státeček světa, vychutnalo pompézní obřad prošpikovaný celebritami, který by se – nebýt londýnské svatby Williama a Kate – bezpochyby stal svatbou roku. I tak pro knížete Alberta a kněžnu Charlene zněly fanfáry, bubny vířily a další korunované hlavy se dojatě usmívaly. Po necelých třech letech ale z manželství snů zůstala jen fasáda.

Článek

Kníže Albert (56) a kněžna Charlene (36) se prý – tentokrát už neodvratně – stáhli do svých světů a žijí si zcela nepokrytě každý podle svého. Společně se objevují výhradně při společenských povinnostech – polopatě řečeno: když to už nejde jinak.

„Charlene se ve vší tichosti uchýlila do svých komnat zařízených věcmi, které si na památku přivezla z vlasti – Jihoafrické republiky,“ vylíčila italská mutace časopisu Vanity Fair mrazivý chlad v knížecím paláci, budově ze zářivě bílého kamene na 60 metrů vysoké, strmé skále.

A Voici přispěchal s tvrzením dokládajícím hloubku odcizení: „Dvojice má už delší dobu oddělené ložnice!“ U páru, který – alespoň navenek – tolik touží po potomkovi, a tedy dědici trůnu, taková informace vyznívá krajně podivně.

Dva lidé a také dvě oběžné dráhy

Vanity Fair připojil několik podrobností z manželského lože: „Těhotenství na sebe nechává čekat. Přílišné očekávání, nepřiměřená zátěž, stres ničí Charlene. Kromě toho ji děsí tikot biologických hodin: je jí 36 let, má za sebou kariéru vrcholové sportovkyně, když reprezentovala Jižní Afriku jako znakařka ve štafetě 4x100 metrů polohového závodu na olympiádě v Sydney.“

Oba tudíž uvízli ve vlastních sférách, plně se ponořili do svých zájmů. Albert se vyžívá v politice a v Mezinárodním olympijském výboru. Charlene se upnula na módu a bazén.

„Každý z nich krouží po své oběžné dráze a jen příležitostně, při takzvaně povinných termínech, se trajektorie zkříží. Kdo chce, může tomu říkat moderní manželství,“ podotýká zdroj důvěrně obeznámený s tím, jak to v ministátečku na Azurovém pobřeží chodí.

Ne dosti na tom. Chlad a odtažitost zašly údajně tak daleko, že vládci Monaka spolu dokonce ani neslavili Albertovy 56. narozeniny. Voici předestírá drama shakespearovských rozměrů: rozvod je na spadnutí a po skandálních fotografiích z karibského ostrova Svatý Bartoloměj, kde si kníže užíval s bývalou milenkou, tožskou letuškou Nicole Costovou (41) a svým nemanželským synem Alexandrem (10), Charlene utekla ode dvora. Skryla se u přátel ve Švýcarsku, takže otec Michael Wittstock (67) musel nasadit veškerý přesvědčovací um, aby ji přivezl zpátky.

Dokud je rozvodoví právníci nerozdělí?

Opakuje se to se železnou pravidelností. Zprvu se vyrojí spekulace o tom, že pohádkové manželství má do ideálu daleko. Okamžitě nastoupí monacké oddělení pro styk s veřejností a vlivové agentury naservírují dojímavé záběry a příběhy o romantické a náruživé lásce.

Stačí si vybavit divoké zvěsti a šumy, jež předcházely dokonce už svatbě, a to, co se odehrálo krátce po ní. Nejméně další dvě ženy se prý přihlásily o svá práva (a peníze) s tím, že jsou matkami Albertových potomků. Jeden z nich se přitom v té době měl teprve narodit, z čehož se dalo celkem s jistotou vyvodit, že kníže jej musel zplodit v době, kdy už dávno chodil s Charlene.

Vladař minimonarchie, jemuž se občas přezdívá kníže Alimento, se přitom už hlásí ke dvěma starším nemanželským dětem. Kromě Alexandra má jednadvacetiletou dceru Jazmin s americkou makléřkou Tamarou Rotolovou (52).

Zdeptaná Charlene se údajně třikrát chystala Monako opustit a snoubence pustit k vodě. Došlo to tak daleko, že dokonce při zkoušce svatebních šatů v Paříži utekla na jihoafrické velvyslanectví. Zlomyslná média tehdy tvrdila, že Albertova rodina sáhla po nejzazším řešení – když prý už nezabíraly žádné domluvy, sebrali jí pas.

Fakt, že manželství mělo namále, sotva začalo, potvrdila svatební cesta do Jihoafrické republiky. Ve své vlasti Charlene spala sama v ložnici hotelu šestnáct kilometrů od svého chotě.

Když fotografové poprosili novomanžele o posvatební polibek, nastal další trapný okamžik. Charlene odvrátila hlavu a princi zbyla jen její tvář. Snímky zachytily nešťastnou ženu, která se takřka neusmívala.

A pak se roztrhl pytel s idylickými výjevy z idylického vztahu.

Marlene Trieudierová (39), jež sleduje cvrkot na panovnických dvorech pro televizi RTL, v tom má jasno: „Cukrkandlové snímky budeme vídat tak dlouho, než si jejich rozvodoví právníci plácnou na dohodu.“

Reklama

Související články

Milan Kňažko: K moci nemám erotický vztah

Známý slovenský herec, který se po listopadu 89 věnoval několik let také politice, se do ní po jedenácti letech rozhodl vrátit. Míří vysoko, koncem minulého...

Výběr článků

Načítám