Hlavní obsah

Rebelská princezna Eugenie - na svatbě jí chyběl tradiční závoj

Novinky, Linda Humlová

Další britská královská svatba, další ostře sledované šaty. Po vévodkyni Meghan přišla na řadu princezna Eugenie, vnučka královny Alžběty, která se v pátek provdala za úspěšného manažera Jacka Brooksbanka. Pro svůj velký den si vybrala róbu klasického stylu od návrhářů Petera Pilotta a Christophera de Vos. Navzdory předpokladům vynechala tradiční závoj a stejně jako Meghan svůj účes doplnila monumentální tiárou značky Boucheron.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Novomanželé odjeli po obřadu kočáremVideo: Reuters

 
Článek

Princezna Eugenie dorazila do kaple svatého Jiří na hradě Windsor krátce před jedenáctou hodinou dopoledne. Na sobě měla šaty od zmíněného britského návrhářského dua, se kterým se seznámila již v roce 2007.

Představu o šatech měla princezna podle zahraničních médií již od začátku jasnou, přičemž jako inspirace jí sloužily svatební šaty minulých královských nevěst. Sama zvolila objemnou róbu s dlouhou a výraznou vlečkou z žakárského hedvábí, bavlny a viskózy. Složitá tkanina na vrchní vrstvě šatů byla vytvořena ve městě Como v Itálii.

Foto: Pool, Reuters

Princezna Eugenie

Stejně jako vévodkyně Meghan si i princezna Eugenie přála, aby na šatech byla výšivka, která symbolizuje důležité momenty jejího i manželova života. Šaty tak zdobil například bodlák jako symbol pro Skotsko, trojlístek, který symbolizuje Irsko či břečťan a Yorská růže jako symbol společného domova.

Foto: Toby Melville, Reuters

Výšivka šatů

„Během několika zkoušek vznikaly šaty postupně, vrstva po vrstvě. Na začátku stál pouze jednoduchý korzetový živůtek a vrstva spodniček, přičemž postupně se přidávaly další vrstvy. Výstřih šatů je z obou stran veden od ramen do širokého písmene V, přičemž na žádost princezny na zádech odhaluje jizvy po operaci skoliózy,“ uvedlo návrhářské duo pro web Townandcountry.

Foto: Toby Melville, Reuters

Princezna Eugenie se chystá vstoupit do kostela

Závoj nahradila tiára

Navzdory očekávané tradici se Eugenie rozhodla zcela vynechat závoj, a pokud nepočítáme dvě malé výjimky, stala se tak jedinou královskou nevěstou, která se tak rozhodla. Závoj si totiž odpustila i vévodkyně Camilla a princezna Anne, obě ale u příležitosti jejich druhé svatby.

Foto: Pool, Reuters

Chybějící závoj se rozhodla vykompenzovat monumentální tiárou.

Chybějící závoj se ale rozhodla vykompenzovat monumentální tiárou, která byla stejně jako Meghanina zapůjčena od samotné královny.

Tiára pochází z roku 1919 a byla vyrobena francouzským klenotnickým domem Boucheron. Tvoří ji platinová konstrukce a obrovský, centrálně posazený 93,7karátový smaragd a šest menších smaragdů po obou stranách.

Šperk byl součástí tzv. Grevilleova odkazu, což byla sbírka šperků, kterou věnovala prominentní členka společnosti Margaret Grevillová královně Alžbětě.

Foto: TOBY MELVILLE, ČTK/AP

Vlečka šatů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám